На Полтавщині засудили чоловіка, який довів матір до самогубства

22 лютого 2022 0
Тетяна Наказненко
Винесли вирок жителю Лубенського району, який бив свою матір, позбавляв ліків, їжі, води, виганяв ночувати на вулицю. Таким чином, він довів її до самогубства.

Два роки іспитового терміну призначив Лубенський міськрайонний суд 55-річному місцевому жителю, який довів свою матір до самогубства. Відповідний вирок оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Згідно з реєстром, обвинувачений систематично жорстоко поводився з матір’ю: бив її, завдавав психічних страждань, позбавляв їжі, ліків, води, неодноразово виганяв з будинку ночувати на вулицю. Напередодні жінка перенесла інсульт, через що мала вади з опорно-рухового механізму (паралізувало ліву сторону тіла). 

16 вересня 2020 року чоловік, перебуваючи вдома у стані алкогольного сп’яніння, під час конфлікту ударив матір, від чого вона впала на підлогу. Намагаючись її підняти, син не втримав рівновагу та під час падіння спричинив матері тілесні ушкодження - вона зламала ліву ключицю. Дії чоловіка суд кваліфікував за ст. 128 Кримінального кодексу України, як необережне тілесне ушкодження середньої тяжкості.   

20 вересня 2020 року жінка залишила місце проживання та пішла до озера у селі Новаки, де вирішила покінчити життя самогубством. Того ж дня поліціянти виявили у водоймі тіло потерпілої без ознак життя. Причиною смерті, згідно з висновком судово-медичної експертизи, стало утоплення. 

Дії обвинуваченого суд кваліфікував за ч. 1 ст. 120 Кримінального кодексу України, як доведення особи до самогубства, що є наслідком жорстокого з нею поводження. 

Чоловік у суді визнав свою вину у вчиненні вказаних злочинів. 

Таким чином, його визнали винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених: 

- ч. 1 ст. 120 Кримінального кодексу України у виді року та шести місяців обмеження волі; 

- ст. 128 Кримінального кодексу України у виді одного року обмеження волі. 

Згідно з ч. 1 ст. 70 Кримінального кодексу України, чоловіку визначили остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим та остаточно мають вважати його засудженим на рік та шість місяців обмеження волі. 

На підставі ст. 75 Кримінального кодексу України місцевого жителя звільнили від відбуття покарання з іспитовим строком терміном два роки. 

З чоловіка на користь держави мають стягнути 17 161 грн за проведення експертизи.