Росіяни планують перейменувати Маріуполь та роздають українцям заражену воду з екскрементами

26 липня 2022 0
Олександра Іоффе
У місті очікується нова хвиля гуманітарної кризи. Місцеві жителі пророкують голод та спалах епідемії дифтерії

Російські окупанти планують перейменувати Маріуполь на знак його "приєднання" до РФ. Про це йдеться в повідомленні у телеграм-каналі радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка.

За його словами, паралельно з проведенням псевдореферендуму російські окупанти розглядають можливість перейменувати Маріуполь у Жданов.

"В інтерв’ю окупантам керівник ветеранського руху окупації Афганістана Василь Туряница сказав, що разом з псевдореферендумом розглядають питання перейменування Маріуполь в Жданов", - повідомив Петро Андрющенко.

Нагадаємо, що назву Маріуполь місто отримало ще 1779 року із набуттям населеним пунктом статусу міста. Втім у радянський період з 1948 по 1989 місто мало назву Жданов на честь комуністичного діяча СРСР Андрія Жданова, який походив із Маріуполя.

Окрім планів приєднати місто до РФ та перейменувати його росіяни продовжують систематично створювати у Маріуполі гуманітарну кризу. Так, окупанти видають українцям непридатну для споживання воду з річок та маркують її як питану. Однак за дослідженням спеціалістів, вода має у своєму складі коліформні бактерії, тобто змішана з екскрементами.

"Простою мовою, воду набирають у відкритих водоймах (річка, озеро), вода змішана з фекальною речовиною. Така вода є загрозою та передумовою виникнення інфекційних хвороб (зокрема дизентерії)", - наголосив Петро Андрющенко.

Окрім цього росіяни оголосили про закінчення видачі гуманітарної допомоги в режимі живої черги. На думку, Петра Андрющенка, такий крок зроблено задля того, щоб змусити містян співпрацювати з окупаційною владою за їжу. "Прийняте рішення провокує збільшення черг в інших тимчасових пунктах видачі "гуманітарки" та ставить під загрозу питання достатку їжі для всіх верств населення", – ідеться в повідомленні.