Демонтаж "імперських пам'ятників" у Полтаві: думки військових та науковців розійшлися

21 вересня 2022 0
Дар'я Жученя
Полтавські науковці та історики виступили проти демонтажу «імперських пам'ятників»: військовий із Полтави записав відповідь, назвавши це "заграванням з ворогом".


15 вересня на платформі Change.org створили петицію "Збережемо нашу Полтаву". Відкритий лист (звернення) адресували начальнику Полтавської обласної військової адміністрації Дмитру Луніну, Міському голові Полтави Олександру Мамаю та депутатам Полтавської міської ради

Петицію підписали Кондель-Пермінова Наталія (кандидат архітектури), Криницька Наталія (кандидат філологічних наук), Сакало Олександр (кандидат історичних наук), Тристанов Борис (автор сайту "Історія Полтави"), Бєлявська Оксана (кандидат архітектури), Роговий Владислав (доктор історичних наук), Підгорний Микола (заслужений художник України).

Діячів культури здивували рекомендації Експертної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики України Полтавській ОВА та Полтавській міськраді демонтувати Монумент Слави, пам’ятник на місці відпочинку Петра та пам’ятник славним захисникам Полтави та коменданту фортеці Олексію Келіну. На їх думку, такий крок виявляє нецивілізоване ставлення до минулого.

До того, підписанти переконані, що ці монументи давно втратили свою ідеолого-виховну функцію і стали невід’ємним елементом міського ландшафту.

Дізнавшись про петицію, український військовий із Полтави Максим Михайлик прокоментував ситуацію у своєму інстаграмі. Хлопця обурила позиція науковців. На його думку, в Україні не має бути пам’ятників, які прославляють перемоги російської імперії.

За освітою Максим історик, до лав Збройних сил України вступив навесні.

Хлопець додав, що наразі виконує бойові завдання на автівці, яку передав швед Джонас, чий прапрадід бився в армії Карла XII. У тій самій, яка підтримувала Івана Мазепу. Таким чином шведи століттями підтримують Україну у протистоянні російському імперіалізму.