На Полтавщині діяв конвертаційний центр з обсягом майже 600 млн грн

18 листопада 2021 0
Ольга Семенко
Правоохоронці припинили діяльність конвертаційного центру на Полтавщині, через який цьогоріч проконвертували щонайменше 600 млн грн.

У Полтавській області припинили діяльність міжрегіонального конвертаційного центру. Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора України.

За даними слідства, конвертцентр надавав підприємствам реального сектору економіки протиправні послуги з ухилення від сплати податків та конвертації грошових коштів в готівку, здійснюючи фіктивні фінансово-господарські операції.

Його організували полтавці з досвідом роботи в податкових органах. Використовуючи ряд підконтрольних фіктивних суб’єктів господарської діяльності, вони укладали з підприємствами регіону фіктивні договори купівлі-продажу робіт та послуг. Обсяг незаконно проконвертованих коштів упродовж 2021 року за посередництва цих осіб становить щонайменше 600 млн грн.

За результатами 18 санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили печатки підконтрольних підприємств, бухгалтерські документи клієнтів конвертцентру, чорну бухгалтерію, електронні носії інформації, комп’ютерну техніку, понад 30 гігабайтів файлів первинного бухгалтерського обліку та грошові кошти.

Тривають слідчі дії стосовно учасників конвертаційного центру з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

фото: пресслужба Офісу Генерального прокурора України