СБУ Полтавщини повідомила про підозру двом бойовикам, які перейшли на бік ворога

23 лютого 2023 0
Дар'я Жученя
Співробітники Управління Служби безпеки України в Полтавській області повідомили про підозру двом бойовикам так званої "ДНР".

Співробітники Служби безпеки України у Полтавській області зібрали докази щодо вчинення злочинів проти основ національної безпеки України двом бойовикам так званої "ДНР", яких оборонці України затримали на східному напрямку. Про це 23 лютого повідомили в Управлінні СБУ в Полтавській області.

Два уродженці міста Горлівка Донецької області напередодні повномасштабного вторгнення рф на територію України добровільно прибули до мобілізаційних пунктів на тимчасово окупованій території Донеччини.

Бойовики вступили до лав т.зв. "131 стрілкового батальйону третьої окремої гвардійської мотострілецької Горлівської ордена Республіки бригади Народної міліції "ДНР" на посади стрільців, отримали форму і військове спорядження, автомати та патрони до них.

Після прибуття до місць дислокації окупаційних військ бойовики:

  • виконували вказівки російських командирів та старших за званням чи посадою представників т.зв. "народної міліції ДНР";
  • здійснювали окупацію захоплених територій;
  • відкрито носили військову форму зразка збройних сил рф та розпізнавальні знаки окупантів на ній;
  • здійснювали інженерно-технічне облаштування позицій;
  • забезпечували візуальне спостереження;
  • один із них здійснював евакуацію поранених та вбитих осіб з-поміж військовослужбовців збройних сил рф та осіб з-поміж учасників незаконних збройних формувань так званої "ДНР".

Наразі обом фігурантам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 111 (державна зрада);

- ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).