Під час оборони "Азовсталі" загинув боєць з Полтавщини Віталій Зінченко

16 червня 2022 0
Яніна Климань
У бою на "Азовсталі" загинув майор окремого загону спецпризначення Віталій Зінченко. Його нагородили президентською відзнакою.

5 травня під час бою на "Азовсталі" загинув майор окремого загону спецпризначення полку "Азов" Віталій Віталійович Зінченко. Про це повідомили у пресслужбі Гоголівської селищної ради.

Віталій Зінченко народився 13 лютого 1995 року в Устивиці. У 2012 році закінчив Устивицьку ЗОШ І-III ступенів, а наступного року здійснив пішов на контрактну службу у внутрішні війська, яку проходив у військовій частині в Полтаві.

У 2015-му вступив на навчання у Харківську академію національної гвардії України, по закінченні якої був направлений на Львівщину, у Золочів, як викладач навчального центру нацгвардії. У вересні 2020 року Віталій перевівся в окремий загін спецпризначення полку "Азов" в місто Маріуполь. У цей загін потрапити було дуже складно, до нього потрапила справжня еліта української армії.

У 2021 році з нагоди чергової річниці визволення Маріуполя військового нагородили орденом "За безпеку народу", у червні цього ж року йому було присвоїли звання старшого лейтенанта. З перших днів повномасштабного вторгнення військ рф в Україну боєць захищав Маріуполь. 30 квітня 2022 року позачергово отримав звання майора. У той час "Азовсталь" була найгарячішою точкою в країні.

У бою, помітивши ворожий танк, що виїхав на пряму позицію, Віталій накрив собою побратима, а сам отримав смертельне осколкове поранення.

24 травня 2022 року Указом президента України № 367/2022 за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі майора Віталія Віталійовича Зінченка посмертно нагородили орденом "За мужність" III ступеня.

13 червня 2022 року батькам військового надійшло офіційне сповіщення про його загибель.