На Полтавщині на молокозавод не пустили інспекторів екологічної інспекції з перевіркою

04 серпня 2021 0
Олена Кулага
На "Оржицький молокозавод" не пустили інспекторів Державної екологічної інспекції, які хотіли перевірити виконання припису щодо усунення недоліків.

29 липня 2021 року інспекторів Державної екологічної інспекції Центрального округу не впустили з перевіркою до "Оржицького молокозаводу". На місце події інспектори викликали наряд поліції й написали заяву за фактом перешкоджання посадовій особі органу державного нагляду у виконанні посадових обов’язків, повідомила пресслужба Інспекції.

В період з 22 травня 2019 року до 4 червня 2019 року інспекція здійснила планову перевірку щодо дотримання природоохоронного законодавства ТОВ "Оржицький молокозавод", що працює під торговою маркою "Зарог".

Під час перевірки виявили, що очисні споруди молокозаводу зачинені та не працюють протягом тривалого часу. Інспекція двічі відібрала проби зворотних вод, що скидаються в болотисту заплаву річки Оржиця.

Результати проведених вимірювань проб води показали, що ТОВ "Оржицький молокозавод" допустив значні перевищення встановлених нормативів. Зокрема рівень азоту амонійного перевищував допустимий рівень в 7,5 раза, фосфатів – в 3,6 раза, хлоридів – в 1,3 раза.

Встановили, що завод "Оржицький молокозавод" заподіяв державі збитки на суму майже 42 млн грн, які так і не сплатили.

22 липня 2019 року старшого державного інспектора з ОНПС Центрального округу не допустили на ТОВ "Оржицький молокозавод" з метою перевірки  виконання наданого припису, про що склали відповідний акт та повідомили правоохоронні органи.

Матеріали перевірки молокозаводу передали до прокуратури Полтавської області. За результатами розгляду матеріалів відкрили кримінальне провадження ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод, якщо це спричинило забруднення поверхневих чи підземних вод або зміну їх природних властивостей і створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля) Кримінального кодексу України.

Зважаючи на те, що інспекторів не допускають на територію молокозаводу, скоріше за все, що за два роки нічого не змінилося, очисні споруди не працюють, зворотні води потрапляють в річку без очистки.

фото: фейсбук-сторінка Державна екологічна інспекція Центрального округу