Без офіційних результатів: Подільська ТВК не здала виборчу документацію

26 листопада 2020 0
У Полтаві досі невідомі офіційні результати другого туру місцевих виборів. Це через те, що Подільська ТВК досі не здала виборчу документацію. Члени міської територіальної виборчої комісії зобов'язали це зробити до ранку.

У Полтаві минуло вже майже чотири доби після другого туру місцевих виборів. 26 листопада опівночі ТВК мали здати свою документацію, однак не всі встигли. Так, до міської територіальної виборчої комісії не привезла документи Подільська ТВК. Члени останньої скликали зібрання.

Засідання в Подільській територіальній виборчій комісії було призначене на дванадцяту годину, однак не відбулося.

 Ви ж якось дізналися, що три райони здалися? Звідки Ви це дізналися?
– Ви можете підтвердити цю інформацію?
 – питаємо.
– Ні. Не можемо, – відповіла член міської територіальної виборчої комісії.
– Іще не всі ТВК здалися?
– Не всі.
– У Подільської ТВК ще немає результатів?
– У нас немає результатів. А у Подільській 
– не знаємо.

У Подільській ТВК ситуацію теж не коментують.

"Коментарів не буду давати, вибачте", – сказала голова Подільської ТВК Віталіна Кушнір.

26 листопада поліція відкрила кримінальне провадження, що передбачає відповідальність за перешкоджання роботі виборчої комісії. На офіційному сайті поліції Полтавщини повідомили, що
слідчі будуть встановлювати причини ухилення членів виборчої комісії від виконання своїх обов’язків. 

О 18 годині міська ТВК зібрала засідання. Ухвалили: дати Подільській ТВК час, до 8 години ранку 27 листопада, аби усунути помилки в документації.

Прецеденти з невчасною подачею документації територіальними виборчими комісіями вже були, навіть під час цьогорічних виборів. Так, у Броварах суд призначив перевибори на початок 2021 року.

"У таких випадках центральна виборча комісія може замінити членів ТВК, для того, щоб вони виконували свої функції згідно з законом України. Відтак, члени Полтавської ТВК мають, як на мене, підрахувати результати й визнати переможця, а не затягувати тими чи іншими методами, не збираючи кворум своїх представників тощо", – розповів заступник керівника всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

Однак існує й інший сценарій: згідно з ним, ТВК може скликати сесію новообраних депутатів міськради, які можуть обрати секретаря. Останній, поки ЦВК не проголосить офіційні результати виборів, і буде виконувати обов'язки міського голови.

Дарина Литвак, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення