«Не брати во Христі» або чи підтримують священники УПЦ МП вбивство своєї пастви?

21 квітня 2022 0
Вже понад 10 днів поспіль по всій території України від парафії до парафії серед священників шириться відкрите звернення до вищих церковних ієрархів із вимогою скликати міжнародний церковний трибунал – Собор Предстоятелів Древніх Східних Церков та засудит

Його ініціатором став клірик Дніпропетровської єпархії УПЦ, керівник Благодійної установи «Іоаннів центр» протоієрей Андрій Пінчук. На своїй сторінці у фейсбуці він виклав текст цього звернення, де звинуватив патріарха Кирила через його відкриту підтримку російської збройної агресії проти України

На сьогодні відкритий документ підписали 324 церковники. Серед них є і двоє полтавських священиків: протоієрей Микола Попльонтаний та ієромонах Даниїл Корчевий. Разом з ними підписи залишали архімандріт Макарій Біліневич та протоієрей Віталій Васильчук — з Полтавщини.Однак вже наступного дня вони звернулися до Андрія Пінчука із проханням видалити їх зі списку. Перший натякнув, що на нього почав тиснути митрополит Полтавський Філіп, а другий причину так і не пояснив.

Судячи зі скриншотів переписок з цими священниками, за подібні підписи їм почали погрожувати «карами небесними», позбавленням санів та всілякими утисками. Андрій Пінчук відкрито засудив такі дії високопоставлених церковників, один з яких керує Полтавською єпархією УПЦ МП.

Нагадаємо, що ще в березні священник УПЦ МП та проректор педагогічного університету Василь Фазан звернувся до світського та духовного керівництва Росії, щоб ті припинили війну в Україні. Після нього дії РФ засудив й інший священник того ж патріархату — настоятель Свято-Сампсоніївської церкви отець Костянтин.  Потім, наприкінці березня три церкви Московського патріархату перейшли від УПЦ ПМ до Православної церкви України, яка має автокефалію. Дві з них — разом з настоятелем.

Зауважимо, що за майже 2 місяці повномасштабної війни більшість українців дійшли до висновку, що діяльність УПЦ МП має бути заборонена на державному рівні. Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування «Україна в умовах війни», які опублікувала соціологічна група «Рейтинг».