Січневий локдаун завершився, але надалі будуть діяти обмеження "помаранчевої" карантинної зони

25 січня 2021 0
Сфери послуг відновили свою роботу після січневого локдауну, який тривав два тижні. За цей час Держпродспоживслужба виявила понад 250 порушників. Надалі в Україні будуть діяти обмеження, які передбаченні "помаранчевою зоною".

Магазини, ТРЦ та ресторани відновили свою роботу після січневого локдауну, який тривав два тижні. Весь цей час непродовольчі магазини були зачинені або працювали онлайн.

"Які обмеження? Ми пускаємо по 1-2 людині й то, якщо вони будуть. В нас зараз взагалі людей немає", – розповіла продавчиня Антоніна.

Кафе та ресторани працювали лише "на виніс", відтепер приймати відвідувачів можуть вже й всередині закладу. Однак, за столом має бути не більше чотирьох людей, а відстань між відвідувачів – не менше двох метрів.

"Сьогодні працюємо у звичному режимі, за графіком відкрилися о 9 годині. Відвідувачі вже можуть проходити та сідати за стіл. Працюємо у звичайному карантинному режимі з дотриманням всіх норм", – розказала керівниця ресторану Ольга Денисовець.

За дотриманням карантинних обмежень на Полтавщині стежила Держпродспоживслужба. За час локдауну вони виявили понад 250 порушників.

"Найбільше правопорушень було зафіксовано в період локдауну в закладах продажу продовольчих товарів. Найчастіше – порушення маскового режиму, недотримання соціальної дистанції, порушення дезінфекції, а також робота закладів, які були заборонені", – зазначила головна спеціалістка відділу безпеки середовища життєдіяльності Держпродспоживслужби Полтавщини Ірина Бородіна.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що локдаун в Україні був дієвим, адже кількість нових випадків захворювання на коронавірус зменшилася. Полтавський інфекціоніст такої ж думки, але надалі прогнозує збільшення кількості інфікованих.

"Наразі ми помічаємо, що кількість нових випадків зменшилася. Це пов'язано з тим, що більшість вже перехворіли на коронавірус. Але після того, як зараз школи та вищі навчальні заклади повернулися до навчання, кількість нових випадків буде лише збільшуватися", – прокоментував доцент кафедри інфекційних хвороб Володимир Полторапавлов.

З 25 січня продовжують діяти обмеження “помаранчевої зони”. Дозволено працювати кафе та ресторанам із 7 до 23 години. Кінотеатри й заклади культури можуть працювати із наповненістю залу не більше 50 відсотків. Дозволена робота закладів освіти. Проведення масових культурних, спортивних, соціальних заходів дозволяється, якщо учасників не більше 20 людей. А в спортивних залах та фітнес-центрах має бути не більше однієї людини на 20 квадратних метрів. Громадський транспорт курсуватиме, але там не має бути більше пасажирів, ніж кількості сидячих місць.

Анастасія Гонтаренко, Сергій Купровський, Полтавське Телебачення PTV