Новогродівка стає черговою гарячою точкою на мапі Донеччини

19 лютого 2024 0
Невеличке шахтарське містечко щодня потерпає від обстрілів, утім його мешканці не залишені напризволяще.

Ще донедавна відносно спокійна Новогродівська громада поступово стає все більш небезпечною. Майже кожного дня ворог обстрілює місто та навколишні населені пункти, особливо ті, що наближені до лінії фронту. Гуркіт важких снарядів лунає все ближче, дедалі частіше «прилітає» по житлових забудовах.

У самій Новогродівці, в якій до війни проживало близько 20 тисяч мешканців, залишається ще багато місцевих. Також тут оселилися люди, які перемістилися з окупованих територій чи громад, що опинилися в зоні бойових дій. Попри загострення ситуації, мешканці забезпечені всім необхідним – працюють магазини, лікарні, аптеки, надаються комунальні послуги. Місцева влада за підтримки міжнародних гуманітарних організацій допомагає жителям долати наслідки обстрілів та забезпечує гуманітарною допомогою. Не залишені поза увагою й діти громади.

Обстріли та руйнування

Від початку цього року повідомлення про руйнівні обстріли Новогродівської громади дуже часто потрапляють до зведень Генштабу. Днями було зафіксовано декілька потужних нападів.

10 лютого російські загарбники вдарили по Новогродівці двома ракетами. В результаті обстрілу було зруйновано адмінбудівлю, 50 приватних домоволодінь, 6 багатоквартирних житлових будинків. На щастя, обійшлося без жертв, легке поранення отримала одна людина.

 

Російські війська руйнують Новогродівку

Черговий ворожий обстріл стався 14 лютого. Пошкоджень зазнали 5 адмінбудівель, 21 багатоквартирний будинок та кафе. Поранення отримав місцевий мешканець.

Тільки но стихають вибухи, місцеві аварійні бригади починають ремонтні роботи. Перш за все поспішають закрити віконні отвори в помешканнях, накривають дахи. Розчищають завали, прибирають і вивозять наслідки руйнувань. Будівельні матеріали заздалегідь накопичені у резервному фонді Новогродівської громади, також долучаються благодійні організації.

 

Після руйнівних обстрілів влада намагається максимально швидко допомогти постраждалим

Підтримка матеріальна та ментальна

Впродовж всього часу «великої війни» мешканці Новогродівської громади забезпечуються гуманітарними наборами. Це продукти харчування, побутова хімія, канцелярські товари для дітей тощо. Видача відбувається приблизно щомісяця, за графіком. Допомога надходить від українських та міжнародних благодійних організацій.

Продовольчі набори жителям Новогродівської громади

Окрім того, у Новогродівській громаді запроваджені психологічні тренінги для дорослих. З психологами ГО «Аваліст» люди мають можливість обговорити болючі теми, які вже тривалий час їх турбують. Також опановують практичні навички з виконання технік психологічного відновлення, саморегуляції, арт-терапії та зцілення. Також вчаться правильно виконувати дихальні, медитативні та релаксаційні вправи.

Нещодавно у Новогродівці відкрився Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознаками статі. Це затишний простір, в якому може отримати прихисток кожен, кому необхідна відповідна допомога.

Електрика та водопостачання

Через постійні обстріли у Новогродівській громаді часто виникають проблеми з електропостачанням. З цієї причини неможливо оперативно усувати пориви електромереж. Адже аварійні бригади можуть працювати лише тоді, коли настає повна тиша. А цього чекати можна довго.

Тому влада намагається забезпечити генераторами якомога більше об’єктів. Декілька десятків приладів передали до ОСББ, які не мають додаткового джерела енергопостачання. Таким чином вирішується одна з першочергових потреб громади в умовах блекаутів та відсутності централізованого водопостачання в громаді.

Генератори для ОСББ міста Новогродівка

Ситуація з водою у Новогродівці більш-менш врегульована – майже всі багатоповерхівки міста приєднані до альтернативних джерел водопостачання. Ще на початку війни були пробурені свердловини, які забезпечують потреби громадян.

Жителі громади, які мешкають у приватному секторі, забезпечуються дровами та паливними брикетами. З цим допомагають міжнародні благодійні організації. Зокрема, благодійники надали дрова для обігріву шелтеру, який під час війни став прихистком для багатьох внутрішньо переміщених осіб, що постраждали від російської агресії. Також понад 750 жителів громади з числа пільговиків отримали паливні брикети.

Благодійники допомагають пережити зиму нужденним жителям

Відпочинок у Калуші

Цієї зими дев’ятнадцять дітей Новогродівської громади відправились на відпочинок до більш безпечного регіону України. Цього разу талановитих новогродівських школярів гостинно запросили до міста-побратима Калуша.

Проживали діти в готелі в центрі міста, кожен день був наповнений цікавими та різноманітними заходами. В програму увійшли екскурсії, зустрічі, навчання, майстер-класи, відвідування басейну, льодової арени та звісно, ознайомлення з культурою історичного міста.

Незабутній відпочинок новогродівських дітей у Калуші

Усі витрати щодо проживання та дозвілля дітей узяв на себе бюджет Калуської громади. Проїзд в обидві сторони забезпечило місцеве вугільне підприємство. Тобто відпочинок для дітей був повністю безплатний.

Попри те, що життя у Новогродівській громаді налагоджено та пристосовано до воєнних умов, ситуація кожного дня стає все загрозливішою. Відхід українських військ від Авдіївки ще більше наближає лінію фронту. Тому місцева влада рекомендує жителям переїжджати у більш безпечні регіони. Охочим до евакуації надають допомогу – безплатне перевезення до сусіднього Покровська, а звідти на евакуаційному потязі люди можуть дістатись інших міст.

Світлана Денисенко