Обгорілий труп, зруйнований дах та дев'ять годин гасіння: деталі пожежі у будівлі колишнього кінотеатру

09 грудня 2020 0
У центрі Полтави згоріла будівля колишнього кінотеатру Котляревського. На згарищі виявили обгорілий труп невідомого. Гасили пожежу понад девʼять годин. Причини загоряння встановлюються.

Сьогодні під ранок загорілася будівля колишнього кінотеатру Котляревського. Про загоряння першими дізналася приватна служба охорони, вони й повідомили надзвичайників о 4 ранку. Поширився вогонь за кілька хвилин.

– Я вже підійшла на початку восьмої, – сказала комунальниця Людмила.

– Як було, що горіло? – запитуємо.

– Як і зараз, полумʼя вгорі на стрісі. Все горіло, – відповіла жінка.

Станом на 9.20 пожежу локалізували. Гасили полумʼя 50 надзвичайників використовували для цього воду. Причини загоряння встановлюються.

"Воно почало поширюватися на сумжне приміщення. Будівля стара, й там дуже велике пожежне навантаження на деревʼяних конструкціях", – сказала речниця надзвичайників Світлана Рибалко.

"Будівля 1810 року, повністю деревʼяні перекриття, це ускладнило гасіння пожежі, на жаль дах обвалився, зробили, що могли", – розповів надзвичайник Ігор Гетало.
На згарищі між першим та другим поверхом знайшли сильно обгорілий труп. Особу загиблого встановлює слідчо-оперативна група поліції. Тіло направили на експертизу.

"За фактом пожежі, поліціянти вже внесли дані у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань за кваліфікацією частина друга стаття 271 – це порушення встановлених законом пожежних норм, що призвело до загибелі людей або значну майнову шкоду. Стаття передбачає позбавлення волі від тьох до восьми років", – сказав речник Національної поліції області Юрій Сулаєв.
Будівля належить місту, але вже тривалий час перебувала в оренді. Тож орендар й несе відповідальність за пошкодження та має відшкодовувати збитки, говорять в міській раді.

"Перед усім, відновлюватися будівля буде коштом місцевого бюджету, але з певним відшкодуванням збитків з орендаря, тобто з ТОВ "Старнайт", –
сказав заступник міського голови з юридичних питань Іван Сватенко.

Надавати коментар керівництво "Старнайта" відмовилося. А от, що говорить голова громадської організації "Підприємці Полтавщини":
"Підпал. Знаю, що там знайшли людину яка підпалювала й не вийшов. Тому, що ми перевірили всіх працівників нікого там не було", – прокоментував голова громадської організації "Підприємці Полтавщини" Євген Дикань.

Ця будівля – памʼятка архітектури національного значення, тож на будь-які роботи в ній мають бути дозволи від Києва. За наявності коштів лише консервація займе кілька місяців.
"Зараз була пожежа, тобто сильна температурна дія, потім буде крига від води якою гасили. Дуже велика ймовірність, що ті конструкції, які не згоріли зруйнуються протягом днів або тижнів. Швидко не зробиться", – пояснив архітектор Артур Ароян.

Нагадаємо, що ця будівля була в оренді товариства "Старнайт" з 2013 року. У 2019 році міська влада мала три судових рішення і три розірваних договори зі "Старнайтом". Підприємці не захотіли звільняти будівлю добровільно. Місто нарахувало підприємству борг у три з половиною мільйони гривень. З яких орендарі сплатили 600 тисяч гривень.

Олександра Шилова, Сергій Купровський, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення