Довічне ув'язнення отримала 22-річна дівчина, яка наводила російські ракети на військові об'єкти Полтавщини

14 жовтня 2023 0
Яніна Климань
Дівчина, яка переїхала з Маріуполя, за гроші інформувала окупантів про об’єкти військової та критичної інфраструктури Полтавщини та Кіровоградщини.

22-річну дівчину визнали винною у державній зраді та запереченні збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 436-2 Кримінального Кодексу України). Обвинувачену засудили до максимального терміну кримінального покарання  - довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Дівчина за винагороду співпрацювала із представниками спецслужб країни-агресора та передавала відомості про об’єкти військової та критичної інфраструктури, розташовані  на територіях Кіровоградської та Полтавської областей.

 

Викрили зрадницю на початку 2023 року на місці злочину, під час фотофіксації одного з місцевих підприємств оборонпрому. Про це повідомляє Кіровоградська обласна прокуратура.

Дівчина переїхаладо Кіровоградщини з окупованого Маріуполя.Вона повідомила, що була завербована російськими спецслужбами для виконання окремих доручень під час спроби перетину українського кордону, для цього вона підписала згоду на конфіденційне співробітництво з ворогом.

За виконання простих доручень зрадниця отримувала від російських кураторів від 2 до 4 тисяч гривень, а згодом, за виконання складніших завдань, - йдеться зокрема про фото та відеофіксацію місць дислокації наших військових, їх частин та техніки, оборонних підприємств, а також об’єктів критичної інфраструктури двох регіонів України, -  суму  винагороди збільшили до 25 - 35 тис. грн за один об’єкт.

 

Лише на суді засуджена сказала, що за час співпраці з ворогом отримала за виконану роботу близько 150 тис. гривень. Перед судом вона обґрунтовувала свої дії так: "…Впринцыпе, людей мне жалко, а вот предприятия и те объекты, на которые я наводила – нет!"

Напередодні проголошення вироку дівчина заявила щодо проведення стосовно неї процедури обміну. При цьому повідомила, що після обміну, у разі необхідності візьме зброю і воюватиме проти України на стороні рф.

Також довели, що  обвинувачена  поширювала у соцмережах матеріали, які містили виправдування збройної агресії рф проти України та визнання правомірною окупацію українських територій.

Фото: СБУ та Кіровоградська обласна прокуратура