Ув’язнили чоловіка, який на Полтавщині викрав автівку

08 лютого 2022 0
Тетяна Наказненко
За крадіжку легковика та чужих речей з сараю, жителя Полтавщини на понад п’ять років позбавили волі.

П’ять років та два місяці позбавлення волі без конфіскації майна призначив Семенівський районний суд чоловікові за викрадення автомобіля та чужих речей. Відповідний вирок оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Так, 9 грудня 2021 близько 1:00 обвинувачений біля багатоквартирного будинку через незамкнені дверцята проник до салону автомобіля "ЗАЗ-DAEWOO". За допомогою ключа, який був у замку запалення, він запустив двигун та проїхав на автомобілі близько 2-3 м, після чого не впорався з керуванням та наїхав на паркан. Після цього чоловік покинув місце скоєння злочину.

Цим обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України - незаконне заволодіння транспортним засобом вчинене повторно.

Також 9 грудня близько 1:20 житель Семенівки біля господарської будівлі сараю таємно викрав господарський візок кустарного виробництва вартістю 983 грн, металевий швелер вартістю 660 грн. Після цього з місця вчинення кримінального правопорушення із викраденим майном зник.

О 1:30 чоловік зірвав навісний замок до сараю, проник до його приміщення та викрав два алюмінієві бідони вартістю 600 грн, дві алюмінієві миски вартістю 300 грн та чавунний чан 883 грн. Після цього злочинець втік з викраденим. Цим обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України - крадіжка (таємне викрадення чужого майна) вчинена повторно та поєднана з проникненням в інше приміщення.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений визнав провину у скоєнні злочинів. За його словами, дії робив, не розуміючи їх до кінця, оскільки перебував у нетверезому стані. Автомобілем керувати не вміє. Викрадені речі він заховав, а потім одразу видав поліціянтам, йдеться у тексті вироку.

Отже, суд  визнав винуватим жителя Семенівки у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 289, ч. 2 ст. 185, ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України, за якими призначив йому покарання:

- за ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна;

- за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України рік позбавлення волі;

- за ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України три роки позбавлення волі.

На підставі ч. 3 ст. 78, ч. 1 ст. 71 Кримінального кодексу України, йому призначили остаточне покарання за сукупністю вироків, шляхом часткового приєднання до призначеного покарання невідбутої частини покарання за попереднім вироком Семенівського районного суду Полтавської області у виді п’яти років та двох місяців позбавлення волі.

Із засудженого мають стягнути на користь держави 1372 грн процесуальних витрат на залучення експерта.

Раніше чоловік був неодноразово судимий за скоєння крадіжок.