Бетонні блоки та неправильно припарковані автівки: дворами Полтави важко проїхати спецтранспорту

16 лютого 2021 0
Полтавські надзвичайники перевірили окремі райони міста для проїзду габаритного пожежного транспорту. В деяких дворах вони не змогли проїхати через бетонні блоки та неправильно припарковані автівки.

Вузькі дороги, невдало припарковані автівки, та бетонні блоки – все це може перешкоджати проїзду спецтранспорту в разі надзвичайної ситуації до будинків полтавців. Ігор Гетало працює надзвичайником 11 років й за весь час роботи знає майже всі проблемні ділянки міста. Першу перешкоду для пожежної машини зустріли на вулиці Маршала Бірюзова.

"В цьому випадку проїзд габаритного автомобіля до місця пожежі неможливий. Але у випадку, якщо в нас є пожежна цистерна і ми, втративши час, можемо прокласти магістральні лінії й потрапити до місця горіння, то якщо ж нам знадобиться автодрабина, ми цього зробити не зможемо", – розповів надзвичайник Ігор Гетало.

Проїхавши ще кілька дворів надзвичайники не змогли дістатися до будинку й на вулиці Кучеренка.

"За адресою Кучеренка, 3 був реальний випадок пожежі, й через ці бетонні блоки нам не вдалося оперативно встановити висувну драбину. Ми втратили час і нам довелося об'їжджати з іншої сторони будинку", – додав надзвичайник.

Водій пожежної машини має запамʼятовувати всі двори у Полтаві, де є бетонні блоки та вузькі проїзди.

"Працюючи водієм пожежного автомобіля доводиться бути винахідливим. Інколи доводиться діяти досить агресивно. Доволі часто під'їзди до місць пожежі бувають утруднені", – зазначив водій пожежного автомобіля Віктор Пісковий.

Не змогли проїхати й до одного з будинків на вулиці Пушкіна.

"До цих підʼїздів, що розташовані за нами, вже пожежна машина не могла б підʼїхати. Водію необхідно об'їжджати її іншою стороною, а це займає близько десяти хвилин. А при таких пожежах час йде на секунди", – додав речник надзвичайників області Віталій Шкаревський.

Відчувають на собі проблему утрудненого під'їзду до будинків й водії швидкої. Щодня в кожного автомобіля близько восьми виїздів й половина з них приходиться на ділянки міста, до яких важко дістатись.

"В нас є мапа на якій вказано з якої сторони все об'їжджати. Просто знаю як доїхати й все", – розповів водій швидкої Сергій Кібальник. "На вулиці Великотирнівській блоком навпіл двір перегороджений. Є автівки заважають також. Левада взагалі непрохідний район. Ледь не чіпляєшся за ті машини", – повідомив водій швидкої Олександр Дзюбенко.

За доступністю проїзду у дворах слідкує Інспекція з контролю за благоустроєм міста.

"Всі двори повинні бути проїзними й ніяких блоків не повинно бути. Ми їх прибираємо для того, щоб будь-яка машина могла проїхати", – сказав начальник Інспекції з контролю за благоустроєм Максим Малько.

Бетонні блоки та автівки в невідповідних місцях ставлять для своєї зручності самі ж мешканці будинків.

Анастасія Абаніна, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення