МАХІНАЦІЇ: КОЛИ ДОБУДУЮТЬ СПОРТКОМПЛЕКС НА ВУЛИЦІ ПЕТРА ЮРЧЕНКА У ПОЛТАВІ? РОЗСЛІДУВАННЯ ПОЛТАВА

15 лютого 2021 0
Будівництво спортивно-видовищного комплексу з приміщеннями громадського обслуговування, що на вулиці Петра Юрченка, 1а, у Полтаві, ведеться вже 14 років.

Будівництво спортивно-видовищного комплексу з приміщеннями громадського обслуговування, що на вулиці Петра Юрченка, 1а, у Полтаві, ведеться вже 14 років. За цей час об’єкт встиг перейти від області у приватні руки, далі - через місто - знову повернутися до області. 

Цей комплекс в авіамістечку Полтавська ОДА почала будувати ще у 2007 році. З того часу недобудований басейн “гуляв” по руках різних підрядників.

Облаштувати новий спорткомплекс з басейном задумали тому, що на той час басейн “Дельфін” перестав справлятися з потоком охочих поплавати, а “Спартак” уже був у поганому стані. 

Дотого ж, на 50-метрових доріжках планували виховувати олімпійських плавців і проводити чемпіонати Європи. Також влада розраховувала на розвиток спорту і туризму та додаткове на Додходження коштів з бюджету.

З 2007 року підрядник будівництва ПП «Реал-Інвест» спромігся лише встановити металевий каркас. Тому у жовтні 2010 року депутати облради погодили передачу об’єкту в приватні руки — товариству «Полтавська нафтова компанія». Пізніше це рішення скасували, тому близько 2-х років жодні роботи не проводилися. У травні 2012 року спорткомплекс перейшов на баланс Полтавської міськради, але і після цього ще близько двох років там нічого не будували. В цей час правоохоронці шукали, куди були витрачені виділені кошти, а влада — розробляла новий проект будівництва та шукала нових підрядників.

Місто не стало звертатися до першого забудовника, приватного підприємства «Реал-Інвест», і наприкінці 2014 року знайшло свого — ПРМБО «Райагробуд». 

Розповімо про нього трохи окремо.

«Райагробуд» був наближений до родини тодішнього та чинного мера. Так, фірма була виконавцем робіт з будівництва соціального будинку на вул. Героїв Сталінграду, 8в, який насправді зводило ТОВ «Полтаваагроінвест». Останнім товариством на той час співволоділа Ірина Климко — падчерка Олександра Мамая. ПРМБО «Райагробуд» і ТОВ «Полтаваагроінвест» також разом зустрічаються у матеріалах кримінальної справи щодо розтрати бюджетних коштів.

У 2015 році проходять місцеві вибори. Відбувається перерозподіл сил у міській раді. І спорткомплекс отримує нового забудовника — дніпровське ТОВ «Майстер-Буд».

Прямо пов’язати фірму з кимось ми не можемо, але більшість у міськраді тоді сформувалася навколо фракції «БПП» на чолі з колишнім міським головою Андрієм Матковським. 

Той же, «за квотою», ввів Михайла Шевченка на посаду першого заступника мера, який відповідав за капітальне будівництво.

В той самий час «Майстер-Буд», який раніше працював лише у Дніпропетровській області, почав отримувати замовлення з Полтави.

Так, упродовж травня 2016-го — серпня 2017-го, управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому уклало з фірмою договорів на 137 млн 600 тис. грн. 

Зрозуміло, що з кожним збільшенням термінів будівництва збільшувалася і вартість робіт. 

Так, первісна вартість будівництва становила 15 мільйонів гривень. Потім вона збільшилася до 20-ти. У 2010 році роботи оцінили у понад 80 млн грн.

Коли у 2013 році об’єкт передали на баланс міської влади, полтавцям показали проект спорткомплексу, вартістю 60 млн грн. 

За два роки, у листопаді 2015-го, Олександр Мамай заявив, що для завершення будівництва вже потрібно не менше 100 млн грн і коштом міського бюджету пообіцяв завершити будівництво за рік.

Втім виявилося, що підрядник ПРМБО «Райагробуд» не встигне закінчити роботи в установлений термін. Будівництво не закінчили і наступного року. Ба більше — забудовник пішов з об’єкта, бо, за його словами, йому почали пропонувати короткотривалі договори.

У 2017-му завершення будівництва оцінили ще у 102 млн грн, змінивши підрядника і відкоригувавши проект. У червні того ж 2017-го з’явився третій підрядник —  ТОВ «Майстер-Буд». Він теж планував закінчити роботи швидко — наприкінці 2018 року. За традицією, добудувати не встигли, тому строк відтермінували ще на рік.

Зі зміною влади у Полтаві, змінилися і плани. У результаті перемовин, довгобуд передали «у спільну власність громад Полтавської області». 

По факту ж, у 2019 році, недобудований спорткомплекс взяла на свій баланс Полтавська ОДА, яка і розпочинала будівництво понад 10 років тому.  

Облрада теж не стала співпрацювати із «чужим» підрядником і знайшла свого — ТОВ «Марк Строй».

Наприкінці 2018 року, під час передачі області, підрахували, що для відкриття спорткомплексу потрібно ще 80 млн грн. У березні 2019-го проект будівництва відкоригували за 1 млн грн. Ще 100 тис. грн витратили на експертний висновок. І ось, у липні, оголосили тендер на продовження будівництва — за 109 млн 800 тис. грн.    

За інформацією Департаменту будівництва, МіА та ЖКГ Полтавської ОДА та за даними порталу публічних фінансів Є-data, з 2007 по 2019 рік на зведення спорткомплексу витратили 70 млн грн.

За контрактом, ТОВ «Марк Строй» мав закінчити роботи до початку осені 2020 року, а також надати 10-річну гарантію на будівлю з трьома басейнами, кафе, спа та хамамом.

Станом на серпень 2019 року, завершення робіт будівельники оцінили у 106 млн грн. За рік робіт підрядник отримав 11 млн грн. 

За даними Полтавської облради, станом на осінь 2019 року, спортивно-видовищний комплекс був готовий на 42% й у 2020-му його мали довести до 60%-ї готовності. 

У березні 2020 року, під час візиту на Полтавщину президента Володимира Зеленського, голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов звернув увагу глави держави на проблему довгобуду в авіамістечку.

Тоді його будівельну готовність оцінювали у 75% та пообіцяли завершити у 2021 році.

17 квітня 2020 року Департамент будівництва,  містобудування і архітектури  та ЖКГ Полтавської ОДА замовив чергове коригування проекту, яке обійшлося майже у мільйон гривень. 

А 6 листопада 2020 року на порталі Prozorro було опубліковано оголошення про плани Департаменту будівництва, Департамент будівництва, та ЖКГ та ЖКГ Полтавської ОДА укласти додатковий договір на завершення будівництва басейну в авіамістечку. 

З пояснень голови тендерного комітету Олександра Слободяна відомо, що генпідрядній компанії ТОВ «Марк Строй» потрібно додатково 35 млн 400 тис. грн на роботи, які не передбачені у початковому проекті.

Враховуючи попередні договори, для завершення будівництва уже потрібно витратити щонайменше 130 млн грн.

Цікаво, що попри низку недобудованих спортивних об’єктів, у червні 2020 року депутати облради проголосували за те, щоб побудувати у Полтаві ще і Палац спорту. На його проект вони виділили 650 тис. грн. 

Проект мав бути готовий уже восени, але його досі розробляють.  І що тут сказати? Будівництво Палацу спорту — хороша справа. У Полтаві дійсно немає таких закладів, які могли б приймати великі спортивні змагання. 

Та наразі проблема в тому, що у місті вже є кілька масштабних спортивних об’єктів, які роками не можуть добудувати або просто відремонтувати. Давайте швидко перелічимо їх.

Школа боротьби біля басейну Дельфін. У Полтаві вже ЧЕТВЕРТИЙ рік триває будівництво школи боротьби на вул. Європейській, 9а. Фактично, ДЮСШ № 3 (басейн «Дельфін») має отримати прибудову — триповерховий корпус. У 2017 році тільки будівельні роботи оцінювались в 34,5 млн грн. Роботи зупинилися, і замість комплексу там зараз чагарник і гола арматура, яка стирчить із ґрунту.

Секція ДЮСШ ім. О. Бутовського (раніше — школа боротьби «Авангард» ім. І. Шемякіна). В напіврозваленій будівлі в центрі міста діти вивчають мистецтво боротьби. Будівля в аварійному стані. Після довгої судової тяганини її передали на баланс області, але про її ремонт мова поки не йде. Лише за кошти меценатів у 2020 році там вставили пластикові вікна.

Спортивний комплекс «Спартак». Восени 2019 року влада повернула у власність міста спорткомплекс «Спартак», який 10 років орендував приватний підприємець. У 2020 році там почали ремонт «сухої частини» басейну, які оцінюються у 8 млн грн.

«Вулична арена». Проект-переможець міського бюджету участі 2018 року — мультифункціональний спортивний майданчик поблизу ЗОШ № 37 на Леваді. За три роки Полтава так і не захотіла відшукати 2,5 млн грн на його будівництво.

Будівництво басейну у Розсошенцях. Басейн почали зводити у 2017 році. Чиновники говорять, що будівництво на завершальній стадії й об’єкт таки добудують до кінця 2020 року. Паралельно правоохоронці розслідують справу можливого привласнення коштів під час будівництва спортивного об'єкта.

Також у Розсошенцях планували збудувати льодовий палац. Це була ініціатива тодішнього першого заступника голови Полтавської ОДА Андрія Пісоцького. 1,5 роки тому Полтавська облрада планувала виділити на проект 1 млн 300 тис. грн, але розробку так і не почали. Передбачалося, що комплекс матиме багатофункціональну арену з можливістю проводити змагання з боротьби.

Це перелік найбільших недобудованих об’єктів тільки у Полтаві. І ми ще не стали згадувати коштовні проекти в районах області, яких налічується з десяток.  Може замість того, щоб розпочинати нове велике будівництво, варто було б закінчити хоча б одне із попередніх?  І логічно було би першим завершити довгобуд, робота над яким триває 15-й рік.  Не кажучи вже про те, що обіцянки добудувати спорткомплекс міський голова Полтави Олександр Мамай використав у своїй передвиборчій піар-кампанії у 2015 році.

Полтавці уже витратили на цю будівлю понад 88 млн грн, а загальну кошторисну вартість зараз оцінюють у 218 млн грн. Якщо додати туди вартість котельні поряд з 11-ю школою, яка у майбутньому буде обслуговувати і спорткомплекс, то сума зростає до 230 млн грн. І якщо обіцяного фінансування від держави не буде, роботи можуть тривати ще років 20 .