Річну ціну на газ для побутових споживачів можуть зафіксувати на рік

08 березня 2021 0
Уряд запропонував зобовʼязати всіх постачальників газу фіксувати ціну на рік вперед. Блакитне паливо продавати за своєю ціною вони зможуть, але змінювати вартість – ні. У разі ухвали, ціна залишиться незмінною з 1 травня цього року по 30 квітня.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики, пропонує зафіксувати ціну на газ для побутових споживачів. Це надасть можливість споживачам отримувати блакитне паливо протягом року за фіксованою ціною, яка буде діяти у період з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року.

"Сьогодні багато українців живуть в такому стані, що вони не знають від кого вони будуть отримувати платіжки. Бо кожного щомісяця приходять різні платіжки. Місяць від місяця вони різняться й люди не розуміють за що їм платити. Якщо, як сказав прем'єр-міністр, що вона буде на 30 відсотків менша від тієї, що є на сьогодні тобто від 6,99 за куб, то це дійсно гарно, багато хто зможе хоч щось відкласти", – сказав політичний експерт Дмитро Франчук.

Пакет пропозицій також включає фіксовану різницю між собівартістю газу та ціною постачальника. Також передбачається, що "Укргазвидобування" має віддавати майже весь добутий газ на внутрішній ринок по певній фіксованій ціні.

"Сама по собі ініціатива правильна й потрібна. Мова йде не про фіксацію цін, як це було до першого липня минулого року. Мова йде, про те, щоб газорозпорядні компанії встановили таку ціну, щоб вона була однакова на весь рік", – розповів аналітик Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

У випадку прийняття, постанова набере чинності з 1 травня 2021 року.

Катерина Матієнко, Сергій Генералов, PTV Полтавське Телебачення