На Полтавщині зросла кількість захворювань на вітряну віспу

21 лютого 2024 0
Яніна Климань
В Полтавській області зареєстрували 136 випадків вітряної віспи протягом тижня.

Протягом минулого тижня в Полтавській області зареєстрували 136 випадків вітряної віспи. Це на 28 випадків більше, ніж на попередньому тижні. Про це повідомила Держпродспоживслужба з посиланням на Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Вітрянка – це інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом і проявляється висипкою по всьому тілу, свербежем, високою температурою. Цей вірус є дуже заразним, тому вітрянка особливо поширена серед дітей, що ходять до дитячих садків і шкіл.

Хвороба – дуже заразна, особливо в період висипання від 1-2 днів до 5-7 днів після появи висипу. Основна група ризику – це діти віком від 1 до 10 років, проте дорослі також можуть заразитися вітрянкою, якщо раніше не хворіли на цю хворобу.

Вітрянка передається під час:

кашлю;

чханні;

розмові;

поцілунках;

зіткненні з рідиною з пухирів на тілі.

Лікування вітрянки зазвичай спрямоване на полегшення симптомів та запобігання ускладнень. Для цього можуть використовуватись такі засоби та методи:

Антигістамінні препарати: вони можуть допомогти зменшити свербіж і дискомфорт, викликаний вітряною віспою.

Нестероїдні протизапальні препарати: їх можна використовувати для зняття лихоманки, болю та дискомфорту.

Відпочинок: вітряна віспа може бути виснажливою, тому важливо відпочивати якомога більше.

Противірусні препарати можуть бути призначені у важких випадках вітряної віспи, а також у випадках, коли вона виникає у людей з підвищеним ризиком ускладнень, наприклад, у дорослих, пацієнтів з імунодефіцитом або тих, у кого вітрянка розвивається вдруге.

Важливо уникати розчісування пухирців вітрянки, оскільки це може спричинити утворення рубців або приєднання бактеріальної інфекції.