Полтавщина - у п’ятірці областей з найвищим рівнем вакцинації дітей від поліомієліту

08 лютого 2022 0
Тетяна Наказненко
У Полтавській області 11% дітей вакцинували проти поліомієліту. Це є п’ятим показником серед усіх областей України.

Станом на 5 лютого у Полтавській області 11% дітей щепили від поліомієліту, повідомили у пресслужбі Центру громадського здоров’я України. Тому, Полтавщина посідає п’яте місце за рівнем вакцинації серед областей.  

Загалом за перший тиждень кампанії щеплення проти поліомієліту в Україні захист отримали 9 273 дитини віком від шести місяців до шести років (одна та дві дози Інактивованої вакцини для профілактики поліомієліту). З них 4 199 отримали одну дозу (5%) та 5 074 отримали другу дозу (9%). Деякі регіони розпочали імунізацію ще в січні. Найвищі показники охоплення, включно з січнем, у:   

- Дніпропетровській (31%);   

- Сумській (13%);  

- Кіровоградській (13%);  

- Херсонській (13%);  

- Полтавській (11%);  

- Хмельницькій (11%) областях.   

Найнижчі показники у Львівській (2%), Чернівецькій (3%) та Луганській (3%) областях. 

Всього на першому етапі заплановано щепити 140 тис. дітей.   

Нагадаємо, 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліо. На першому етапі запрошують тих дітей, котрі пропустили одне з перших щеплень (у два та чотири місяці), згідно з Календарем профілактичних щеплень, або не отримали їх зовсім. Щеплять інактивованою вакциною (ін’єкціями). 

Поліомієліт невиліковний, на сьогодні не існує спеціального противірусного лікування цього захворювання. Аби йому запобігти, дітей вакцинують у два, чотири, шість, 18 місяців, шість і 14 років. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.