Засудили жителя Полтавщини, який збирався нелегально переправити за кордон антикварні ікони

04 серпня 2021 0
Навесні 2021 року житель Полтавщини намагався нелегально переправити за кордон три антикварні ікони. За скоєння контрабанди чоловіка засудили до умовного терміну.

Рік іспитового строку призначив Миргородський міськрайонний суд чоловікові, який засобами поштового зв’язку збирався переправити за кордон антикварні ікони. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Згідно з текстом вироку, обвинувачений через Інтернет-аукціони антикваріату скуповував предмети старовини, які далі реставрував та пересилав через митний кордон України з приховуванням від митного контролю до Сполучених Штатів Америки на ім`я своєї доньки, яка там проживає з 2014 року, та її чоловіка.

Купував чоловік вказані предмети на спеціалізованому Інтернет-аукціоні "Violity.com". Окрім вказаного, аби обговорити деталі купівлі/продажу він використовував різноманітні месенджери з мобільного телефону та особисту сторінку "Oleh Zbroia" в соціальній мережі "Facedоок".

У вироку йдеться, що обвинувачений мав достатній теоретичний та практичний досвід щодо визначення вартості, історичної, культурної, наукової, етнографічної цінності предметів старовини, процедури їх купівлі-продажу, переміщення (пересилки), у тому числі за кордон України.

Так, 19 березня 2021 він помістив предмет старовини, обгорнутий пакувальною плівкою, серед інших речей в картонний короб. На обгортці вказав дані відправника та реквізити отримувача - чоловіка своєї доньки. При цьому, аби уникнути кримінальної відповідальності за контрабанду культурних цінностей у разі їх виявлення правоохоронними органами України, чоловік зазначив у реквізитах дівоче прізвище та номер мобільного телефону своєї дружини. Щоб приховати від митного контролю вміст поштового відправлення, задекларував його як "Декоративне панно на стіну з трьох частин. Дерево".

22 березня 2021 року обвинувачений, використовуючи можливості поштового зв`язку АТ "Укрпошта", передав для оформлення та відправлення заступнику начальника вказаного відділення картонну коробку з предметами старовини. Відправник запевнив працівника пошти про відсутність у відправленні культурних цінностей, пересилання яких заборонено законодавством.

26 березня 2021 року у приміщенні Полтавської дирекції АТ "Укрпошта" у Полтаві під час тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, співробітники управління Служби безпеки України в Полтавській області вилучили міжнародне поштове відправлення, в якому виявили упаковані три дерев`яні дошки з живописними зображеннями християнських святих "Іоанна Предтечі", "Преподобного Серафима" та "Преподобного Серафима Саровського".

Згідно з висновком судової мистецтвознавчої експертизи, проведеної експертом Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса", надана на дослідження ікона "Глава Іоанна Предтечі", поміж двох інших ікон, належить до культурних цінностей, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення.

31 травня 2021 року прокурор Полтавської обласної прокуратури та обвинувачений уклали угоду про визнання винуватості.

Таким чином, суд визнав чоловіка винним скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 (Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей) Кримінального кодексу України.

Також з нього мають стягнути на користь держави 16 246 грн витрат на залучення експертів для проведення експертиз.

фото: управління СБУ у Полтавській області