На Полтавщині заблокували чергову схему ухилення від мобілізації

Сьогодні, 11:00 0
Яніна Климань
У Горішніх Плавнях викрили схему переправлення військовозобов’язаних за кордон.

Служба безпеки спільно з Національною поліцією викрили у Горішніх Плавнях чергову схему уникнення мобілізації осіб призовного віку. Фігуранти організували канал незаконного переправлення громадян України через державний кордон в одну з країн Європи.

Ділки підшукували серед свого оточення осіб, які хотіли уникнути мобілізації. Для цього пропонували клієнтам «намалювати» у закордонному паспорті відтиски печаток і штампів Державної міграційної служби України про нібито оформлення виїзду на постійне проживання в одну з країн Європи. Зазначені відмітки мали стати підставою для безперешкодного перетину державного кордону України.

Для маскування незаконної діяльності організатор схеми залучав своїх знайомих для передачі документів і грошей. Свої послуги ділки оцінювали у 3,5 тисячі доларів США.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів вилучили мобільні телефони із доказами протиправної діяльності, записи чорнової бухгалтерії та готівку, отриману незаконним шляхом.

Наразі правоохоронці повідомили організатору схеми про підозру за 2 статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 3 ст. 332 – незаконне переправлення осіб через державний кордон України;

- ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 358 – підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Фото: СБУ