Постанова на військовий облік може стати єдиним "квитком" за межі області або чому військовозобов'язаним заборонили вільно пересуватись Україною

06 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Що відомо про скандальну норму закону та чому проти неї борються Володимир Зеленський та нардепи.

5 червня українців приголомшив лист Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та подальші роз’яснення Генштабу ЗСУ, щодо обмеження права переміщення військовозобов’язаних українців між населеними пунктами всередині країни. Згідно з повідомленням Генштабу, такі рішучі заходи мають на меті  отримання вичерпної інформації про мобілізаційний ресурс всередині країни та впорядкування хаотичного переміщення людей, зокрема вимушених переселенців.

Вже за кілька годин після публікації скандального листа Генштаб ЗСУ оприлюднив розгорнуту інформацію у якій, посилаючись на низку чинних нормативно-правових актів, йшлося про заборону виїзду призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Водночас, у разі необхідності такий дозвіл можна буде отримати у місцевому територіальному центрі. Його дія варіюватиметься від 30 діб до року.

Також, у Генштабі ЗСУ пояснили, що зараз розглядають додаткові правила, щоб спростити переміщення тих осіб, "які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю".

Зауважимо, що серед законодавчих документів на які посилався Генштаб ЗСУ були наступні:

·         закон України "Про військовий обов’язок і військову службу", ч. 4 статті 37: визначає, що у воєнний час заборонено виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу. Такий дозвіл має надати керівник відповідного районного (або міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, або ж відповідний керівник для військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України і Служби зовнішньої розвідки України.

·         закон України "Про правовий режим воєнного стану", ч. 1 статті 8, пункт 16: забороняє українцям, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу. Такий дозвіл має надати військовий комісар або керівник відповідного органу СБУ чи СЗР. Ця норма також дозволяє обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби під час воєнного стану.

·         закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", ч. 6 статті 22: так само забороняє громадянам, які перебувають на військовому обліку, змінювати місце проживання без дозволу відповідної посадової особи. Хто саме має надати такий дозвіл — читайте нижче.

·         постанова Кабміну "Про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних", пункт 9: надає Генштабу повноваження визначати особливості ведення військового обліку, а також порядок його ведення.

 

Разом з тим, Валерій Залужний у своєму офіційному телеграм-каналі опублікував допис в якому зауважив, що військове командування України не надавало вказівок щодо перешкоджання переміщенню військовозобов’язаних громадян  протягом найближчих кількох днів. Також він наголосив, що надалі взяття на облік матиме вирішальне значення для тих військовозобов’язаних, які плануватимуть виїзд за межі своїх районів та областей.

Схожу інформацію озвучив і член правління Укрзалізниці Олександр Перцовський. За його словами, жодних вказівок щодо перешкоджання переміщенню осіб протягом найближчих днів з боку військового командування не надходило. Окрім цього, він висловив сподівання, що Міноборони чи Генштаб вже незабаром нададуть усі необхідні пояснення, а сам процес отримання будь-яких дозволів буде цифровим і без довгих людських черг(імовірно через "Дію")

Трохи згодом представник Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Хлись зазначив, що дійсно для виїзду за межі областей військовозобов'язані мають отримати дозвіл у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Однак, в межах своєї області дозвіл брати не потрібно.

Олександр Хлись також наголосив, що ця норма вже була у законодавстві України та діяла з початку війни, хоч і не застосовувалася активно нині ж ситуація в державі змінилась, тому підґрунтя для застосування цієї норми права є.

Втім, ця заява лише підлила масла у вогонь суспільної критики дій Генштабу ЗСУ та Валерія Залужного, зокрема.

"Рішення про те, що без дозволу військкома чоловікам, а незабаром і жінкам, не можна виїжджати за межі міста проживання – це нісенітниця, яка спричинить соціальний вибух і крах економіки. Я особисто не бачу необхідності отримувати дозвіл у когось на пересування у межах моєї країни", - поділилась власним баченням цієї норми народна депутатка України від "Слуги народу" Роксолана Підласа.

Паралельно з цим група народних депутатів Верховної Ради очолювана нардепами Дмитром Чорним, Кирилом Нестеренком та Максимом Зуєвим оперативно внесла до парламенту законопроєкт № 7522 про скасовування норми 1992-го року про заборону переміщення між областями військовозобов'язаних чоловіків і призовників.

Проєктом закону пропонується виключити із низки законів окремі статті та пункти, що стосуються порядку виїзду призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання в межах України вимогу про отримання відповідного дозволу у військкоматі.

І хоча повного тексту законопроєкту на сайті Верховної Ради ще немає, проте у картці-профілі законопроєкту вказано, що нині його передали на розгляд керівництва парламенту.

Нардепи сподіваються, що це питання вдасться вирішити у Раді вже наприкінці цього тижня. А Кирило Нестеренко, в свою чергу, зазначив, що закон 1992 року, який дістався Україні у спадок від Радянського Союзу, застарів і не працює у XXI столітті.

Втім, радниця Валерія Залужного з юридичних питань, координатор руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека пояснила, що розуміння норми права, як суцільну заборону на вільне пересування військовозобов’язаних в межах країни є хибним.

За її словами, 
йдеться лише про випадки, коли військовозобов'язані змінюють місце свого проживання або реєстрації. Тоді як в інших випадках вони можуть вільно пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. 

"Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписано. Але, справді, мета така — щоб упорядкувати цей облік, щоб наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто, це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хтось зрозумів", — зазначила Євгенія Рябека. Вона наголосила, що Генштаб не мав на меті паралізувати країну, і "ніхто не хоче зупинити економіку, бізнес". Тому зараз усі законодавчі норми уточнюються аби остаточно юридично впорядкувати цей документ та внести до нього актуальні поправки.

Однак, вже ввечері 5 липня Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні розкритикував самовільне прийняття з боку Генштабу суспільно резонансних рішень та звернувся до вищого військового керівництва країни з проханням надалі не приймати подібних рішень без його відома.

"Сьогодні у суспільстві було багато суперечок щодо рішення Генштабу ЗСУ про затвердження Порядку отримання якихось дозволів для військовозобов’язаних, призовників і резервістів. Бачу, що є різні оцінки такого рішення, є нерозуміння і навіть обурення у суспільстві. Доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і Головнокомандувачу ЗСУ доповісти мені всі деталі під час завтрашнього чергового засідання Ставки Верховного головнокомандувача одним з пунктів порядку денного. Я обіцяю народу з цим розібратися", - підсумував Володимир Зеленський.

 

Тож ми й надалі відстежуватимемо актуальну інформацію та оперативно повідомлятимемо вас про будь-які зміни в правовому полі, щодо переміщення військовозобов’язаних всередині країни.