РНБО погодила введення в Україні надзвичайного стану

23 лютого 2022 0
Тетяна Наказненко
РНБО звернеться до Верховної ради щодо  ухвалення рішення про встановлення надзвичайного стану в Україні.

Рада національної безпеки та оборони погодила введення в Україні, крім Донецької та Луганської областей, надзвичайного стану. Тепер це рішення має ухвалити Верховна рада. Про це 23 лютого під час брифінгу повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, обласні комісії у складі представників державної та місцевої влади зможуть самостійно ухвалювати рішення про доцільність введення тих чи тих обмежень.

Надзвичайний стан можуть ввести на 30 днів, термін може бути продовжений. Заходи у разі введення надзвичайного стану: 1. Особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування 2. Обмеження руху та огляд транспортних засобів  3. Посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства 4. Заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів 5. Введення комендантської години 6. Перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян 7. Вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин 8. Регулювання роботи цивільних теле- і радіопрограм.

Разом з тим, у прикордонних районах вводять додаткові режимні обмеження.  

У районах, які межують з РФ, Білоруссю, тимчасово окупованою територією України та прилягають до морського узбережжя, вводяться додаткові тимчасові режимні обмеження, повідомили у пресцентрі Державної прикордонної служби.

Серед обмежень:

- перебування у прикордонні у нічний час;

- вихід будь-яких плавзасобів з пунктів базування;

- рух транспорту (окрім військового, силових структур, агротехніки) дорогами, що відсутні в реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону.

Також режимні заходи введені щодо перебування іноземців у прикордонній смузі, використання радіостанцій, польоти легкомоторних та безпілотних літальних апаратів, відео-, кіно-, фотознімання особового складу й об’єктів Держприкордонслужби України, та пересування по берегу чи льоду прикордонних водойм.