Законність переведення медпрацівників на 0,5 ставки перевірятиме Держпраці

08 лютого 2022 0
Тетяна Наказненко
Держпраці перевірятиме незаконні переведення медпрацівників на 0,5 ставки зі збереженням навантаження на ставку.

Міністерство охорони здоров’я та Державна служба України з питань праці співпрацюватимуть у захисті трудових прав лікарів щодо виплат заробітної плати медичним працівникам та незаконних переведень на 0,5 ставки зі збереженням навантаження на ставку. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Так, якщо зафіксують факт немотивованого переведення, то керівнику медзакладу загрожує штраф 65 000 тис. грн за кожного такого працівника. 

Згідно з повідомленням, законодавство передбачає, що Держпраці проводить інспекційні перевірки у разі отримання звернення від працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю. За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, медики можуть звертатися зі скаргою до регіонального управління Держпраці. Інспектори проведуть розслідування, при цьому їм заборонено розголошувати джерело будь-якої скарги й повідомляти об’єкту про причини їхнього відвідування.

Найближчим часом МОЗ та Держпраці мають розробити доручення про здійснення перевірок у закладах первинної та екстреної медичної допомоги, оскільки вони вже повністю отримали свої виплати від Національної служби здоров’я України. 

Також Держпраці долучать до здійснення перевірок тих медичних закладів, звідки надходить найбільше скарг щодо виплат заробітних плат, а також у яких офіційно зафіксована заборгованість.