Шахрайство та вимагання грошей з погрозами фізичної розправи: судитимуть членів угруповання

30 вересня 2023 0
Яніна Климань
Судитимуть чоловіків, яких підозрюють у викраденні людини, шахрайстві та вимаганні передачі чужого майна. Угрупування незаконно збагатилося на майже півмільйона гривень.

Судитимуть членів організованої злочинної групи, яких підозрюють у викраденні людини, шахрайстві та вимаганні передачі чужого майна з погрозою насильства. Їх лідеру, який має кримінальний статус "смотрящего" за Полтавою, додатково інкримінують встановлення та поширення в суспільстві злочинного впливу.

Спільники реалізували шахрайську схему, на якій незаконно "збагатилися" на близько півмільйона гривень. Місцевого підприємця фігуранти змусили його щомісяця сплачувати їм 30 тисяч гривень. Інший полтавець, якого на автомобілі вивезли до лісу, віддав їм 75 тисяч гривень.

Встановили, що від протиправних дій угруповання постраждали п’ятеро людей, віком від 19-25 років. Також відомо, що за 1 350 000 гривень, отриманих злочинним шляхом, фігуранти придбали автомобіль. Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції Полтавщини.

2 червня суд взяв усіх фігурантів під варту без права внесення застави. Їм інкримінують ряд злочинів, передбачених трьома статтями Кримінального кодексу України: незаконне позбавлення волі людини з корисливих мотивів, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань (ч. 2 ст. 146), вимога передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, вчинена повторно, за попередньою змовою групою осіб, з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 189), заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190). Дії організатора злочинної групи додатково кваліфіковані за ч. 2 ст. 255-1 (Поширення злочинного впливу) Кримінального кодексу України.

Обвинувальний акт щодо організованої групи скерували до Октябрського районного суду м. Полтава.