Паливо зі "спиртом" - наскільки безпечно ним заправляти автомобіль

20 травня 2022 0
Поліна Кузнецова
Про вплив спиртового пального на автомобілі українців: чи може воно стати гідною альтернативою звичайному бензину.
Дефіцит палива в Україні з кожним днем набирає все більших обертів і все більше занепокоює водіїв. У зв’язку цим, виробники палива пропонують українцям альтернативу, яка є дешевшою і доступнішою. Мова про спиртовий бензин. Тема спиртового бензину серед полтавців викликає численні суперечки і непорозуміння. Зокрема, в Полтавському телеграм-каналі "Полтава / Бензин/ АЗС / Солярка / Газ / Дп".

Тому ми вирішили розібратися у цьому складному питанні.

Вважають, що відсоток спирту близько 10-15 не впливає на корозійну активність палива і не шкодить системі звичайного, виключно бензинового двигуна. Саме тому в багатьох європейських країнах про наявність 5% спирту навіть не говорять користувачам. Більшість водіїв впевнені, що виробництво спиртового бензину пов’язане з додаванням в нього етанолу, який можна знайти на полицях звичайних алкомаркетів. Насправді ж, в цей вид палива додають не харчовий етанол, а технічний – неочищений. Додавання такого спирту в пальне підвищує октанове число, що може зробити двигун більш ефективним за рахунок збільшення ступеня стиснення і зменшує теплопровідність суміші.  Ще однією перевагою є його екологічність та легка доступність, оскільки такий вид спирту можна виготовляти з органічних залишків та рослин, що для України з її родючими землями не є проблемою. А що, якщо підійти до питання з боку автомобілістів? Так, біо-паливо є більш дешевим аналогом і зараз його доступність більша, порівняно зі звичайним паливом, але власники авто постійно сперечаються про вплив його на двигун.
Дійсно, сучасні автомобілі з європейських заводів адаптовані до альтернативного виду палива, чого не можна сказати про моделі, випущені до 2002 року. Біоетанол у паливі вимагає певних пристосувань двигуна: від системи труб до програмного забезпечення авто. Програма авто повинна "розуміти", що він повинен спалювати не звичайний бензин, а модифікований. Біоетанол має меншу теплопровідність, тож паливо з його вмістом у впускний колектор необхідно впорскувати в більшій кількості, ніж бензину. Авто більш старого формату не пристосовані до цього, і тому просто не зможуть їхати на такому типі пального. В цілому використання палива з вмістом спирту сучасними авто не треба боятися, якщо ви впевнені в його виробниках.  Для того, щоб упевнитися чи можна заливати в авто горюче з вмістом спирту, потрібно подивитися інструкцію з експлуатації саме вашої автівки.