Поради як пережити біль від втрати близької людини

02 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Кілька порад, які дозволять пережити період скорботи із мінімальними втратами для власної психіки.

Щодня в Україні гинуть люди. За даними ООН, станом на 22 квітня, внаслідок війни в Україні загинули 2435 осіб. Ще близько трьох тисяч військових втратила наша держава з початком повномасштабного вторгнення. Понад 100 з них були з Полтавщини.



За кожним з цих обірваних життів стоять поламані долі їхніх родин, коханих, друзів та близьких. Адже смерть близької людини не може бути вчасною. Навіть віра в те, що померлий перестав страждати не здатна вберегти його оточення від скорботи, а у найважчих випадках і затяжної депресії та супутніх проблем й залежностей.

Аналізуючи специфіку смерті в умовах війни, психологи дійшли висновку, що війна не тільки забирає в нас близьких, але не дає достатньо часу аби органічно пережити горе втрати. Треба постійно бути напоготові, дбати про власну безпеку, протидіяти ворогу, продовжувати працювати, піклуватися про близьких тощо. Часу на страждання, зазвичай, просто не залишається, як і тих хто міг би просто вислухати та розрадити. Відсутність моральної підготовки до трагедії та неможливість попрощатися з померлим зазвичай призводить до сильного шоку. А втрата близької людини здатна викликати глибоку порожнечу всередині. Зрештою, біль від втрати може набути нечуваного розмаху та врешті-решт взяти контроль над людиною. Варто розуміти, що будь-яка психічна травма заважає ефективно реагувати на інші поточні події. Тому в стані шоку люди часто роблять фатальні помилки.



Ось кілька порад, як впоратися з горем:
• Оточіть себе людьми, які здатні піклуватимуться про тебе деякий час.
• Відкладіть на потім важливі рішення, завдання високого ризику та ті, що потребують максимальної концентрації уваги.
• Не бійся виплакатися, виговоритися, “прокричати” своє горе, страх чи біль. Не треба соромитися своїх почуттів.
• Турбуйся про власні емоції та сприймайте їх не як слабкість, а як суто природну реакцію на трагедію.
• Приділяйте особливу увагу дітям, якщо вони стали свідками чи учасниками трагічної події. Однак якщо відчуваєте своє безсилля та моральне спустошення – не соромтеся та попрохайте близьких про допомогу. Ваша ціль оговтатися від горя з мінімальним ризиком для себе та близьких, тож не час вдавати власну незалежність.
• Знайдіть людину, яка вислухає ваші переживання та думки. Це може бути як близький друг, партнер чи родич так і зовсім незнайома людина. Таких співрозмовників можна знайти через групи підтримки або на спеціалізованих онлайн-форумах.
• Докладіть максимальних зусиль, щоб підтримати себе. Регулярно та збалансовано харчуйтесь, пийте багато води, дотримуйтесь графіку сну та по можливості гуляйте на свіжому повітрі. Це дозволить потроху відновлювати енергію.
• Посильно займайтеся улюбленим хобі чи роботою.
• Знайдіть спосіб попрощатися з близькою людиною. Крім відвідування похорону, можна написати листа небіжчику, запалити свічку, помолитися або поговорити з його фотографією. Будь-який спосіб прощання, який має сенс особисто для вас – важливий. Адже це допоможе усвідомити, що дорогої людини більше немає. Найважливіше, що потрібно пам'ятати: скорбота – це дуже індивідуальний досвід. Тож чітких термінів горювання просто не існує. Єдине що потрібно розуміти - будь-яка нетерпимість до себе лише ускладнюватиме процес душевного загоєння і додаватиме страждань власній психіці. Тож дайте собі час змиритися з втратою та поступово відновлюйте власне життя.