Торецьк, що на Донеччині, вже десять років живе в бойових умовах

20 березня 2024 0
Починаючи з 2014 року Торецьк знаходиться на лінії розмежування та постійно потерпає від російських обстрілів.

Невеличке шахтарське містечко дивом не було окуповане у 2014 році, але розташування впритул до лінії розмежування не давало спокою мешканцям весь цей час. Повномасштабний наступ російської армії, що відбувся у 2022 році, перетворив Торецьк у прифронтове місто та постійну мішень для бомбардувань. Утім, попри щоденну небезпеку, життя тут триває. Працює місцева адміністрація, комунальні служби, медичні заклади, магазини, а також продовжується видобуток вугілля.

До повномасштабної війни у Торецькій громаді проживало 66 тисяч жителів, зараз залишилося приблизно 12 тисяч. Від ворожих обстрілів значних пошкоджень зазнають як приватні домогосподарства, так і багатоповерхівки, руйнується комунальна інфраструктура. Цивільні мешканці громади постійно ризикують отримати поранення, навіть втратити життя. Тому влада наполегливо радить виїжджати з міста та пропонує безплатні варіанти евакуації.

Авіаудари по Торецьку

Майже кожен день Торецьк потрапляє до військових зведень. Окупанти не припиняють тероризувати мирних жителів. 7 березня російські загарбники скинули на місто авіабомбу КАБ-500, внаслідок чого поранень зазнали троє місцевих мешканців. Також від нищівного авіаудару були пошкоджені 15 приватних житлових будинків.

Ще одна авіаційна бомба КАБ-500 впала на проїжджу частину поблизу житлових будинків у приватному житловому секторі та не здетонувала. Співробітники Національної поліції та ДСНС евакуювали людей із зони можливого ураження, піротехніки вилучили небезпечний боєприпас та знищили на спеціальному підривному майданчику.

Окрім житлової забудови, ворог цілить по вугледобувних об’єктах. Наприкінці минулого року російські військові завдали авіаудари по двох шахтах, скинувши по них чотири бомби. Внаслідок атаки загинули п’ятеро гірників, ще восьмеро працівників, серед яких жінки, були поранені. Авіаударом пошкоджені адміністративні будівлі та обладнання. Певний час шахти були знеструмлені, але всіх гірників вдалося підняти на поверхню. 

Обстріл вугільної шахти у Торецьку

Примусова евакуація дітей

У прифронтовій Торецькій громаді триває примусова евакуація родин з дітьми. Також пропонують виїжджати всім, хто того бажає. Безплатний виїзд до безпечних регіонів організовують практично кожного тижня. Однак люди з різних міркувань неохоче залишають рідні домівки. Тому кожна евакуація, особливо дітей, - це радісна подія.   

Нещодавно поліцейські екіпажу «Білий Янгол» вивезли з Торецька родину – восьмирічного Іванка, його маму та бабусю. Вони мешкали на першому поверсі багатоквартирного будинку. Останні півтора року хлопчик прожив майже без свіжого повітря – виходити з квартири страшно, бо часто «прилітає». Друзів у Івана не залишилось, всі сусідські діти роз’їхались. Дорогою Іван розповів поліцейським, що хоче ходити до школи, а не сидіти весь час вдома.

Маленькій Іванко евакуйований з Торецька до безпечного місця

Ще одну родину вдалося вивезти майже з зони бойових дій. Дитина з інвалідністю, його батько та бабуся мешкали в селі Дружба, всього за два кілометри від фронту. Ця сім’я була останньою, хто залишався на зруйнованій росіянами вулиці. Наразі родина у безпеці.

Місцева влада вкотре нагадує про можливість безплатної евакуації. Із залізничного вокзалу Покровська продовжує курсувати евакуаційний потяг, який доставляє мешканців до більш безпечних регіонів, де їм надається житло. Останніми місяцями переселенців приймала Житомирщина.

Безплатна евакуація з Торецька

Починаючи з 23 березня евакуація буде проводитися до Рівненської області. Тут вже підготовлені місця для безплатного проживання в комунальних закладах області. Крім того, евакуйовані громадяни можуть отримати одноразову грошову допомогу, а також соціальний, психологічний та медичний супровід.

Допомога місцевим

Тим мешканцям, які залишаються у Торецьку, допомагають продуктами харчування, питною водою та ліками. Місцева адміністрація співпрацює з благодійними фондами та благодійними організаціями, які передають на Донеччину гуманітарні вантажі.

Черговий етап видачі продуктових наборів жителям Торецька

Попри постійні обстріли, у Торецьку працюють усі амбулаторії Центру сімейної медицини міста. Лікарі амбулаторій надають первинну медичну допомогу пацієнтам та забезпечують хворих ліками, що отримують від благодійних організацій.

 

У прифронтовому Торецьку продовжує надаватись медична допомога

Також цілодобово працює стаціонар Центральної міської лікарні, а в її поліклініці ведуть прийом медичні фахівці вузької спеціалізації. В місцевій стоматології п'ять лікарів надають допомогу терапевтичного, хірургічного та ортопедичного профілю.

Відновлення після обстрілів та благоустрій

Внаслідок частих обстрілів руйнувань зазнають як об’єкти інфраструктури, так і житлові будівлі. У разі, якщо пошкодження не дуже значні, місцева адміністрація намагається якомога скоріше допомогти людям відновити житло. Для цього залучилися підтримкою благодійних організацій, які надають будівельні матеріали для здійснення тимчасового ремонту пошкоджених житлових будинків.      

Попри складну безпекову ситуацію, у Торецькій громаді працюють всі комунальні служби. Багатоквартирні будинки забезпечені теплом, є світло, за потребою здійснюється підвіз води. Комунальники вивозять сміття та дбають про благоустрій території. Навесні активізували роботу з прибирання та озеленення. Тож війна не на заваді тому, щоб місто будо чистим та охайним.     

Не дивлячись на загрозу обстрілів, комунальники продовжують нести варту на благо громади

Світлана Денисенко