Вода не відповідала санітарним нормам: стали відомі результати лабораторних досліджень із річки Псел

14 липня 2023 0
Яніна Климань
На Полтавщині у річці Псел, де зафіксували масову загибель риби, виявили отруйні речовини, через це утилізували понад 200 кг риби.

14 липня стали відомі результати лабораторних досліджень води та риби, які відібрали з річки Псел у Кременчуцькому районі. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі Полтавщини.

За результатами лабораторних досліджень, вода із річки не відповідала вимогам санітарних норм за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками по вмісту лактозопозитивної палички (до 12 тис. при нормативному показнику не більше 5 тисяч) та за санітарно – хімічними показниками по вмісту аміаку (до 3 мг/л при нормативному показнику не більше 2 мг/л), риба – мікробіологічним показникам.

Можливим джерелом потрапляння аміаку у річку є господарсько-побутові стічні води, поверхневий стік сільськогосподарських угідь при використанні амонійних добрив, тваринницькі ферми, а також стічні води промислових підприємств. Однак, для  остаточного висновку необхідно чекати результати природоохоронних і правоохоронних органів Полтавщини.

Протягом  13 та 14 липня фахівці Держпродспоживслужби відбирали проби води з річки Псел між населеними пунктами Запсілля та Омельник Кременчуцького району. А також збирали рибу для утилізації.

Утилізували близько 230 кг риби. Рибу пересипали  хлорволокном, а місця збору мертвої риби – продезінфікували.

Нагадаємо, 9 липня 2023 року  у річці Псел, що протікає між населеними пунктами Запсілля та Омельник, зафіксували забруднення, на поверхні  плавала мертва риба і земноводні.