Росія погрожує цивільним українцям 44 ракетами "Калібр":Генштаб закликає не ігнорувати повітряну тривогу

01 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
В акваторії Чорного моря росіяни спорядили понад 40 ракет та чекають нагоди їх застосувати.

 

Росія тримає напоготові 44 споряджені ракети типу Калібр. Усі вони знаходяться в межах акваторії Чорного моря на шести плавучих носіях. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

У зведенні йдеться, що наразі у Чорному морі перебуває 18 ворожих бойових кораблів та катерів, які маневрують вздовж кримського узбережжя в напрямку новоросійська. Також нашим військовим вдалось встановити, що окрім цього на чергуванні в окупантів додатково знаходиться ще 5 десантних кораблів.

Зазначається також, що РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 року (SOLAS), відключаючи систему автоматичної ідентифікації (AIS) на цивільних судах в акваторії Азовського моря. Окрім цього, як повідомили в Генштабі ЗСУ, росіяни активно залучають авіацію для контролю ситуації у північно-західній частині Чорного моря.

"Це не виключає і застосування авіації й наземних ракетних комплексів. Тож, дії за сигналами повітряної тривоги мають бути оперативними й чіткими, в районах досягання інших видів озброєння також потрібна максимальна пильність і обережність. Враховуючи мінну небезпеку – утримайтесь від відвідування узбережжя й купання в прибережних водах", – додали в Оперативному командуванні.

Нагадаємо, що ракети "Калібр" є універсальними високоманевровними ракетами з вагою бойової частини 450 кг. Їхньою перевагою є те, що їх можна запускати, як з кораблів та підводних човнів, так і з літаків та наземних пускових установок. Існує принаймні п'ять підвидів ракет сімейства "Калібр" і на деякі з них, на думку, експертів можуть встановлювати ядерні бойові частини.

 

 

Головна небезпека крилатих ракет цього типу — їхня швидкість. А саме: 180 — 240 м/с. Не менш важливим є і те, що ракета йде на малих висотах і фактично може швидко лавірувати з повним урахуванням рельєфу місцевості. Це знижує ефективність роботи по ній не лише українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.

Точні характеристики й дані про дальність польотів цих ракет засекречені. Але у відкритих джерелах повідомляють, що дальність по морських цілях досягає 375 км, а по наземних – 2,5 тис. км. Щодо ціни запуску однієї ракети, експерти зазначають, що середня вартість складає орієнтовно $6,5 млн.

 

 

Зауважимо, що 14 липня росіяни завдали ракетного удару по центру Вінниці саме ракетами типу "Калібр".