З 16 січня 2021 року сфера обслуговування має перейти на українську мову

25 листопада 2020 0
З січня наступного року інформацію про товари та послуги мають першочергово надавати українською мовою. Обслуговування іншими мовами може здійснюватися за побажанням осіб. Штрафи за порушення закону про мову складуть від 3 400 до 10 200 гривень.

Із 16 січня 2021 року сфера обслуговування має перейти на державну мову. Це означає, що всі магазини, салони, торговельні центри, інтернет-магазини мають першочергово обслуговувати та надавати інформацію про товари та послуги українською. От що про такі зміни кажуть у полтавських закладах.

"Якщо треба, говоримо англійською, якщо прийде українець – говоримо українською, прийде росіянин – будемо говорити російською", – сказала перукарка Людмила Лєпьошкіна.

"Звісно українською. Якщо просять перейти, буває приходять розмовляють англійською, то переходимо на англійську", – розповіла продавчиня Анастасія.

"Я вважаю, що це правильно, і спілкуватися українською мовою буде правильно. Ми ж українці все ж таки", – розказала продавчиня Яна Звіздун.

"У нас були ситуації, коли просять перейти на українську, ми можемо перейти звичайно без проблем. І буває, що просять перейти на російську", – сказала працівниця кав'ярні Владислава Тимошенко.

Відвідувачі цих закладів відповідають так.

"Я розумію й українську і російську. Мені однаково, якщо чесно", – сказав відвідувач перукарні Олег Чередник.

"Наша рідна мова – українська, якщо людина розмовляє російською і не розуміє української, тоді можна перейти на російську мову. Але бажано українською, тому що у нас росте молоде покоління і бажано прищеплювати любов до рідної мови, й до рідної землі", – прокоментувала відвідувачка магазину Олена Рудич.

"Наша українська мова – гарна, і її потрібно розвивати. Ми живемо в Україні потрібно вдосконалювати мову й розповсюджувати", – сказала відвідувачка кав'ярні Ольга Жадан.

За побажання осіб, обслуговування може здійснюватися іншими мовами.

"Такий закон є актуальний і те, що він набув чинності. Хтось буде заперечувати, й казати, що це не правильно, що, мовляв, складно. Нічого складного немає, потрібно любити й вивчати українську мову, адже ніхто не обмежує спілкування в побуті іншими мовами", – розповів культуролог Євген Савісько.

"Цей закон розповсюджується на всі сфери діяльності й стосується починаючи від маленького магазину й закінчується будь-яким державним органом. Є перехідний період, тож можливо за перше порушення буде попередження, але потрібно розуміти, що перехідний період вже закінчується, бо сам закон був ухвалений у 2019 році, а набирає чинності з 2021 року. Тобто це й був той час, коли всі повинні були перейти на використання державної мови", – розповів юрист Тарас Захаров.

За дотриманням закону буде стежити уповноважена особа з питань мови. А Держпродспоживслужба зможе приймати скарги про порушення на місцях. Штраф складе від 3400 до 10 200 гривень.