Багатогранна та велична Україна: кінопідбірка документальних фільмів про нашу державу

07 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Фільми,які наново познайомлять вас з історією нашої країни її традиціями та звичаями.

Знання традицій та історичних етапів становлення рідної країни — чудова нагода наново відкрити для себе України та відчути себе частиною величного українського народу. Більше того, таку цікаву місію, як вивчення історії власної країни та нації можна перетворити на чудову ідею для  дружньої зустрічі, романтичного побачення чи сімейного дозвілля. Презентуємо вашій увазі  добірку з семи документальних стрічок про Україну. В них  освітлюються такі теми, як походження української нації, державотворча історія, наші традиції, культура та сучасність.

"ДНК. Портрет нації"
Дана стрічка є логічним продовженням дослідницького проєкту "Код нації". Завдячуючи проєкту автори розповідають глядачам, що визначає українців, як формується та зберігається національна ідентичність та розкриває таємницю нашого народу. Так в рамках фільму "ДНК. Портрет нації" було проведене масштабне генетичне дослідження з використанням інноваційних технологій та за участі кращих світових експертів-генетиків. У цьому дослідженні взяли участь як звичайні люди з різних куточків України, так і відомі особистості. Зауважимо що у  "ДНК. Портрет нації" також є друга частина, де детально досліджується роль української жінки у становленні нашої нації. 

"Весільний спадок" 
Кінострічка "Весільний спадок" розповідає історію весільних обрядів XIX–XX ст. восьми етнокультурних регіонів України: Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Харківської, Рівненської та Чернівецької областей. Переглянувши фільм ви дізнаєтесь  більше про весільні традиції, народне вбрання, музику і сакральний сенс кожного елемента дійства.  До речі, цікавий факт, серед населення Слобожанщини, яке складалось як з українців, так і росіян, існувало негласне правило — українці принципово не одружувалися з росіянами.

Ukraïner. The Movie 
Фільм від суспільно-культурного мультимедійного українознавчого проєкту розповідає про сучасне життя України. Стрічка складається з шести мініатюр-нарисів,  які об’єднані в єдине сюжетне полотно. І хоча герої не пов’язані між собою, саме їхня відмінність і формують різноманітність та багатогранність українського народу.

"Соловей співає"
Кінокартина "Соловей співає" розповідає глядачу про мову та її важливість для розуміння своєї етнічної приналежності. Творці стрічки розповідають історію української мови, спростовують міфи довкола неї та аналізують українське мовне питання через призму досвідів інших країн.

"Спадок нації"
Перший український документальний фільм про вишиванку, як сакральну спадщину українського народу. Фільм поєднує в собі дві сюжетні частини. Перша — етнографічна, в якій ідеться про неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки та крою, в залежності від регіону та локальних звичаїв. В другій частині автори розповідають про вишиванку через призму історій людей, життя яких вона змінила: врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією. Глибоке та цікаве кіно, яке гарантовано не залишить байдужим нікого з глядачів.

"Будинок "Слово""
Документальна стрічка розповідає про мешканців житлового будинку, який звели для письменників у 1920-х роках у тодішній столиці УРСР, Харкові, на замовлення кооперативу літераторів. Споруда була виконана у формі літери С, першої літери слова. Будинок мав 66 квартир, їдальню, бомбосховище і навіть солярій. Його мешканці заселилися в нього в 1930-му. Серед них був і Микола Хвильовий. А вже у 1930-х розпочався період сталінських репресій серед української інтелігенції, який отримав назву "Розстріляне відродження".  У той час зі "Слова" заарештували жителів 40 квартир, а сам будинок прозвали "крематорієм".

"Зима у вогні: боротьба України за свободу"
Документальний фільм, який  розповідає про трагічні події Революції Гідності в Україні протягом зими 2013-2014 років. Відповідно до авторського задуму глядач почує історію революції через інтерв’ю з протестувальниками — медиками, священниками, митцями, які безпо
середньо перебували на Майдані.