Основи домедичної допомоги для тварин

09 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Поради, які допоможуть тобі врятувати покинутого котика чи собаку.

Через повномасштабну війну в Україні чимало тварин втратили своїх господарів та домівки. Більшість з них непристосовані для життя на вулиці, тому досить швидко виснажуються, отримують травми або просто помирають. Публікуємо рекомендації зоозахисної організації UAnimals як допомогти пораненій та виснаженій тварині. Передусім подбайте про власну безпеку та переконайтесь що тварина не агресивна. Також оцініть місце де вона знаходиться та зважте наскільки воно безпечне для вас. Лише після цього почніть потроху наближатися до тварини, аби надати їй посильну допомогу.
Якщо в тварини кровотеча: 1. Накладіть на рану давлячу пов'язку. Для цього складіть стерильну марлю у кілька шарів, змочіть її перекисом водню, зверху покладіть вату і це все накладіть на рану. Тепер цю конструкцію варто туго перебинтувати. 2. Якщо кровотеча сильна доведеться накладати давлячу пов'язку або жгут. Накладати його потрібно вище рани, уникаючи суглобів та поверхневих кісток. Зважте на те, що жгут можна тримати лише півтори години. Далі це лише шкодитиме тварині, оскільки призведе до некрозу кінцівки. 3. При помірній кровотечі притисніть судини пальцями та дайте крові згорнутися самотужки.
Якщо у тварини перелом кінцівки: 1. Знайдіть палку/олівець/лінійку/дощечку та використайте її у якості шини. Попередньо обмотайте конструкцію бинтом, аби не пошкодити м'які тканини. 2. Тепер шину потрібно прибинтувати до кінцівки будь-якими підручними засобами: сорочка, хустка, пояс, бинт. 3. При переломах стегнової кістки потрібно накласти дві шини: одну на внутрішню, а другу на зовнішню поверхню задньої кінцівки. Якщо видно кістку, то це відкритий перелом і перед накладанням шини потрібно покласти на рану стерильну серветку.
Якщо тварина знесилена: Таку тварину потрібно напоїти та нагодувати. Зважте на те, що годувати знесилену тварину потрібно лише маленькими порціями. Після того, як ви надали першу допомогу, не кидайте одразу тварину. Знайдіть можливість відвезти її до ветеринара або передати надійним волонтерам чи зоозахисним організаціям. Намагайтесь посильно стежити за її долею, а якщо є можливість, то хоча б на певний час прихистіть її у себе. Однак не залежно від власних можливостей не залишайтесь байдужими до чужої біди. Це можна зробити підтримуючи волонтерів чи організації, купляючи корм притулкам для тварин, лікуючи їх чи консультуючи їхніх власників. Кожен такий крок зменшить кількість безпритульних тварин та врятує останніх від страшної смерті на вулиці.