Полтавці масово скупляють зброю

15 лютого 2022 0
Все більше охочих йдуть до магазинів зброї, аби придбати собі рушницю. Люди кажуть, що хочуть мати змогу, у разі чого захистити свою домівку та родину. Аби отримати дозвіл на зброю треба близько місяця часу.





На Полтавщині на 20 відсотків зріс попит на отримання зброї. Найчастіше купують гладкоствольну зброю, беруть помпи, напівавтомати, двоствольні. Ціна зброї від 6 тисяч гривень і вище кількох тисяч доларів.

"Можливо, у зв'язку з напливом на кордонах люди більше стали звертати увагу на зброю для самозахисту. Люди приходять купують гладкоствольну зброю, беруть помпи, напівавтомати", – розповів завідувач магазину зброї Олексій Стадник.

Пряме призначення цієї зброї – це тренувальна та мисливська галузь. Вона не призначена для бойових дій.

Також зараз зріс попит і на патрони.

"На всяк випадок не буде зайвим, якщо вдома буде кілька пакувань патронів. Аби захистити себе і свою родину", – сказав полтавець Олександр Ткаченко.

Громадяни, які досягли 21-року мають право на зберігання та носіння гладкоствольної рушниці, а з 25 років – нарізної зброї мисливського призначення. Готує документи для отримання дозволу і полтавець Артем.

"Ви знаєте у зв'язку зі складною обстановкою між Росією та Україною хотілося б придбати зброю, аби була змога захистити себе та близьких, хоча б від мародерів", – розповів полтавець Артем Пелевін.

А в учасника бойових дій Тараса Лелюха вдома дві рушниці. Одну придбав ще у 2014 році, іншу купив рік тому.

"Це зброя конструктор з якої можна зробити що завгодно. З неї легко влучати на відстань до 400 метрів. Якщо захищати Україну, для вуличних боїв, то вона ідеально підійде. Це чудово, що щури тікають, а ті, хто хоче захищати країну купують зброю і залишаються, це правильний вибір", – сказав член ГС "Координаційної ради ГО учасників АТО" Тарас Лелюх.

А от інші місцеві до того, що зброї у домашньому зберіганні стає все більше, ставляться неоднозначно.

"Мінус в тому, що і так війна, й цим самим тільки підкидають дрова до цього всього".

"На завадило б. Може бути все що завгодно, може початися бандитизм, то треба аби родину можна було захистити".

"Люди зараз такі злі й безробіття й все інше. А що буде, вбивства, або нетверезому стані, є ж і наркомани й різні люди".

"Якщо вмієш поводитися зі зброєю і грамотно це робиш, то в нашій ситуації, мабуть, це виправдано".

Для оформлення дозволу необхідна медична довідка, справка від психолога, страховий поліс, довідка про відсутність судимості та курси поводження зі зброєю.

"Виріс незначний попит на отримання дозволів, більше людей приходить цікавиться, які документи зібрати. Попит зріс на відсотків 10-20. Дозвіл оформляється протягом місяця на придбання", – повідомив начальник сектору контролю за обігом зброї Полтавського районного управління Олександр Невдачін.

Однак вільно розгулювати на вулиці зі зброєю законом заборонено. У людини має бути дозвіл, перевезення може здійснюватися без набоїв та у чохлі, а вдома має бути сейф.

"Наскільки мені відомо, то зараз дійсно зріс попит на придбання зброї. Це системи помпові, які здебільшого населення сприймає, як для використання для самооборони. А також автомат Калашникова, який пристосований стрільбою одиничними патронами. Але акцентую, що відповідна зброя має мисливське призначення. І носити її з метою самооборони, на сьогоднішній момент законодавство не передбачає, і навпаки забороняє", – зазначив адвокат Олександр Шевчик.

Використання зброї як і в мирний час, так і при ескалації конфлікту можливе лише з метою самооборони або оборони інших осіб. Необхідно пам'ятати про правила поводження зі зброєю та не наражати на небезпеку тих, хто поруч.