Авіакатастрофа поблизу військового аеродрому в Чугуєві: обвинувальний акт скерували до суду

19 січня 2022 0
Олена Кулага
Розслідування авіакатастрофи на Харківщині, в якій загинули 26 військовослужбовців, завершили.

Слідчі Державного бюро розслідувань направили до суду обвинувальний акт відносно осіб, дії яких, ймовірно, призвели до авіакатастрофи військового літака Ан-26Ш, яка сталася 25 вересня 2020 року поблизу військового аеродрому міста Чугуїв Харківської області.

Серед обвинувачених: колишній начальник Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба, колишній командир військової частини А4104, двоє його заступників та колишній керівник польотів.

Слідчі встановили, що в діях вищевказаних військових службових осіб вбачається недбале ставлення до військової служби в умовах особливого періоду, порушення правил польотів, підготовки до них та правил експлуатації літальних апаратів.

У результаті, під час проведення навчальних польотів, кількість курсантів на літаку Ан-26Ш перевищувала допустиму норму. Після виконання не передбачених для повітряного судна вказаного типу льотних вправ, на підльоті до посадкової смуги літак втратив висоту, зіткнувся з землею та спалахнув.

Кримінальні правопорушення вчинені Командувачем ПС ЗСУ та начальником ХУПС, кваліфікували за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби), колишнім командиром військової частини та його двома заступниками – ч. 3 ст. 425 та ст. 416 (порушення правил польотів або підготовки для них), колишнім керівником польотів – за ст. 416 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо: на борту літака перебували екіпаж військової частини та курсанти Харківського університету повітряних сил імені Івана Кожедуба, серед них 21-річний Андрій Роспотнюк із Миргорода. Хлопець навчався на військового штурмана.

фото: ДБР