На Полтавщині судитимуть шахраїв, які ошукували військових продажем фейкових авто

24 липня 2023 0
Максим Михайліченко
Злочинна група з п'яти кременчуківців ошукувала військових та волонтерів. Аферисти продавали типу "справжні" автівки, проте насправді автомобілів не існувало.

На Полтавщині судитимуть злочинну групу з п'яти кременчуківців, які в Інтернеті продавали військовим та волонтерами начебто "конфісковані" машини за вигідною ціною. Але насправді автівки не існували.  

У Головному управлінні Національної поліції в Полтавській області повідомили, що правоохоронці встановили щонайменше 14 осіб, які перерахували кошти за автівки. Серед них були й військові з волонтерами, які хотіли придбати автівки для виконання бойових завдань на фронті.  

Ця злочинна група створила фейковий сайт автомобільної компанії. Потім розробили типовий електронний договір про доставлення й продаж автомобілів, який надсилали клієнту в месенджер. А також обіцяли внести інформацію про укладену угоду до відповідного реєстру.  


З кожного покупця шахраї брали від 5% до 50% передоплати від загальної вартості транспорту. Гроші надсилали на банківські картки підставних осіб. Потім аферисти, після транзакції, телефоном повідомляли клієнтові про невдалу попередню операцію та необхідність повторного перерахування коштів за реквізитами, вказаними в електронній угоді. У деяких випадках їм вдавалося отримати від покупця майже всю суму за автомобіль.   Загалом фігуранти ошукали людей на більше ніж півмільйона гривень.  

Слідчі під час обшуків вилучили:

  • кілька десятків телефонів;
  • банківські картки;
  • понад 100 сім-карток;
  • планшети;
  • документи;
  • гроші;
  • флешки;
  • автомобіль "Mercedes Benz".  

Лідеру організованої групи, окрім шахрайства (ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України), інкримінують придбання та зберігання без передбаченого законом дозволу вогнепальної зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 263 КК України), а також вчинення правочину з незаконно одержаними коштами (ч. 1 ст. 209 КК України).