Відбувся найбільший за час війни обмін військовополоненими: звільнили 230 українців. ВІДЕО

03 січня 2024 0
Яніна Климань
До України повернули 230 осіб: цивільні та військові, з них – оборонці Маріуполя, острова Зміїний.

За дорученням Президента України Володимира Зеленського відбувся черговий обмін військовополоненими – найбільший за кількістю повернутих захисників.
 
Додому повернули 230 осіб. Серед них представників Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – один та шестеро цивільних.

 
 
Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи" (48).
 
Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, 11 – офіцери. Про це повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

 

Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.
 
Побачать своїх рідних та близьких семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.






Фото,відео: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими