У Полтавській громаді за тиждень 80 людей захворіли на вітряну віспу

21 січня 2024 0
Яніна Климань
Протягом тиждень у Полтавській громаді зафіксували 80 випадків захворювання на вітряну віспу.

За другий тиждень 2024 року в Полтавській міській територіальній громаді зареєстрували 80 випадків вітряної віспи, в області майже 150 – на 10 % більше попереднього тижня. Про це повідомили у Полтавській міській раді з посиланням на Державну установу "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

Вітряна віспа або ж "вітрянка" – це заразне захворювання, що виникає через вірус герпесу. 

Як можна заразитись вітряною віспою?

Вірусні частинки можуть передаватись як повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини під час спілкування з близької відстані), так і через контакт з висипкою на тілі інфікованої людини.

Вітряна віспа  відноситься до висококонтагіозних (тобто, надзвичайно заразних) інфекцій: 1 інфікована людина може заразити 9 з 10 осіб зі свого оточення, якщо вони раніше не хворіли на вітряну віспу і не є вакцинованими від неї.

Які симптоми вітряної віспи?

– висипка у вигляді пухирців;
– лихоманка (підвищення температури тіла до 38 С й вище);
– головний біль;
– відчуття втоми.

Зазвичай симптоми захворювання тривають близько тижня і завершуються одужанням та формуванням довічного імунітету. 

В певних випадках хвороба може мати серйозні ускладнення, такі як бактеріальні інфекції шкіри, рубці на шкірі, зневоднення, запалення легень, запалення лімфатичних вузлів). Особливо небезпечною ця інфекція є для немовлят, підлітків, дорослих, вагітних та осіб з груп медичного ризику.

Після того, як людина перехворіла на вітряну віспу, в організмі виробляються антитіла до вірусу, які борються з ним протягом усього життя. Однак такі антитіла виробляються далеко не у кожного і, є всі шанси заразитися вітрянкою знову.