Американська організація безплатно протезує українців: серед тих, кому допомогли - військовий з Полтавщини

27 січня 2023 0
Дар'я Жученя
Організація "Protez Foundation" у США безплатно організовує протезування та реабілітацію українців, які втратили кінцівки в ході війни. Серед тих, кому вже допомогли - військовий з Кременчуцького району.

Організація "Protez Foundation" у США за програмою "Prosthetics for Ukrainians" безплатно протезує українських військових та цивільних, які втратили свої кінцівки внаслідок збройної агресії з боку росії.

Журналісти PTV поспілкувалися з генеральним директором "Protez Foundation"  Юрієм Арошідзе та членом команди "Protez Foundation" Яковом Градинаром, сертифікованим протезистом та ортезистом.

Фонд заснували 23 травня 2022 року. До цього команда збирала інформацію та, запевнившись, що існує потреба в протезуванні українців, які стали жертвами збройної агресії росії, організацію юридично зареєстрували. У кінці липня за програмою "Prosthetics for Ukrainians" до США вже привезли першу групу.

Зазвичай людей, що потребують допомоги, привозять у штат Міннесота. Однак, нещодавно зустріч з військовими провели у місті Сакраменто (штат Каліфорнія).





Гендиректор Юрій Арошідзе запевняє: "Подорожі штатами прискорюють реабілітацію та позитивно впливають на психологічний стан пацієнтів. Військові знайомляться з іншими людьми, іншою країною, іншою обстановкою. Місцеві можуть давати українським захисникам гроші просто в руки. Кошти залишаються в них. У нас такий принцип: все, що дають військовим - на їх особисті витрати, а все, що донатять фонду - на протези".

"Таким чином і військові можуть побачити інший штат, і місцеве населення може дізнатися більше про ситуацію в Україні. Це впливає і на кількість донатів з боку місцевого населення", - говорить лікар Яків Градинкар.

Серед військових, яким у рамках проєкту замінили втрачені кінцівки на протези, хлопці з Чернігівської, Хмельницької областей, а також військовий з міста Горішні Плавні Кременчуцького району.

Українська діаспора та місцеве населення у Каліфорнії та багатьох інших штатах допомагає постраждалим реабілітуватися після протезування, надаючи харчування, житло, ліки, забезпечуючи логістику та психологічну підтримку.

Гроші на реалізацію проєкту збирає діаспора на чолі з багатьма церквами. На офіційному сайті організатори зазначили, що основна мета  - зібрати півтора мільйона доларів США, аби допомогти принаймні сотні українців, які втратили кінцівки в ході війни.

"Ми зумисне поставили таку планку, - говорить Юрій. - Насправді передбачити вкрай важко: кожен протез - унікальний. Його розробляють з урахуванням характеристик конкретної людини. Ця цифра - умовна. Ми приблизно підрахували, аби дати жертводавцям, від чого відштовхуватись".

"За 2022 рік фонд зібрав близько 800 тисяч доларів США", - пригадав Яків Градинар.

Наразі організація вже надала допомогу 36 українцям. Станом на ранок 26 січня ще 685 чекають на протезування.

"Термін перебування пацієнтів у США становить 3-4 тижні. Однак, у той самий день, коли пацієнти переступають поріг нашої клініки, увечері всі вони виходять на протезах. Решта часу йде на реабілітацію", - говорить Юрій Арошідзе.

Для того, аби потрапити у список групи на протезування, перш за все варто заповнити анкету на сайті фонду.

"Наступний етап відбору проводжу я. Усіх людей ділю на категорії в залежності від того, які кінцівки потрібно відновити. Ще одним важливим моментом, який впливає на формування групи, є наявність у пацієнтів паспортів та загальний стан здоров'я", - пояснив Юрій.

Поза чергою на протезування у список потрапляють діти та військові, яким потрібно терміново повернутись на фронт.

"Є люди, які не просто отримають свій протез і будуть сидіти вдома, а ті, які можуть принести колосальну користь у війні проти ворога. Таких людей ми візьмемо без черги", - підкреслив гендиректор.

Допомогти організації донатом можна за посиланням.