Микола Степаненко – видатний випускник Полтавського педагогічного інституту, який викладав в університетах Сполучених Штатів Америки

22 серпня 2022 0
Михайло Михайлюк
Опис життя доктора філософії та журналіста, який працював в університетах США та працював позаштатним диктором "Голосу Америки".
 

Микола Степаненко Омельянович – науковець, журналіст, громадський і політичний діяч, літературознавець.

Микола Степаненко Омельянович народився 15 грудня 1918 р. Миргород (за інш. даними — у с. Микільське).

В молодості вивчив гру на бандурі у Федора Глушка. У 1937 р. закінчив філологічний факультет Полтавського державного педагогічного інституту, працював викладачем.

У 1941 р. лишався на окупованій ворогом території, був директором Шишацького сільськогосподарського технікуму, редактором української газети в Миргороді.

Емігрував до Німеччини, викладав у таборах для переміщених осіб у Мюнхені і Карлсфельді.

У 1949 р. емігрував до США. Працював позаштатним диктором "Голосу Америки". Викладав мови у військовій школі в м. Монтерей (Каліфорнія), східнослов'янські мови і літератури — в Сиракузькому, Нью-Йоркському і Ратгерському університетах. Захистив дисертацію в Нью-Йоркському університеті (1970), одержав ступінь доктора філософії. У 70-х рр. — професор славістики університету Джорджа Вашингтона.

Член-основоположник і чільний діяч УРДП (Об'єднання Українців Революційно-Демократичних Переконань), віце-президент УНР в екзилі (з 1967), член управ низки українських культурних, громадських і політичних установ, педагог, радіожурналіст, публіцист, учений-літературознавець, дійсний член НТШ, священик УПЦ.

 Автор книг "Шосте коло" (1979), "Жива легенда дальшої нашої боротьби" (1979), "Борець за ідеї української нації" (1981). Автор тексту пісні про Мазепу.

Помер Степаненко Микола Омельянович 14 березня 1993 р. в Сан-Хосе (Каліфорнія).

Про історію життя професора Миколи Степаненка читайте в матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

 

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, що Люціана Піонтек – пролетарська письменниця із Полтавщини.