Не сплачуєш аліменти – будеш мобілізований: деталі

18 квітня 2024 0
Яніна Климань
Через місяць батьки трьох і більше дітей втрачатимуть право на відстрочку за несплату аліментів хоча б за 1 дитину понад 90 днів.

За місяць набуде чинності новий закон про мобілізацію. Крім заборони ухилянтам керувати ТЗ, консульських обмежень у разі непоновлення персональних даних у ТЦК, він передбачає додаткові санкції для військовозобов'язаних батьків, котрі не сплачують аліментів. 

Нині батьки трьох чи більше дітей мають право на відстрочку від військової служби. Однак невдовзі за несплату аліментів хоча б за одну дитину понад три місяці вони його втрачатимуть. ТЦК отримають доступ до бази даних про заборгованість. 

У Міністерстві юстиції оцінюють цей потенційний мобілізаційний ресурс у 20 тисяч людей. Але застерігають: мобілізація не покарання, тут це можливість службою в армії з досить високими зарплатами погасити свої борги й забезпечити власних дітей. 

У Мін’юсті пояснили, що після того, як новий закон про мобілізацію набере чинності, а це вже наступного місяця, військовозобов'язані батьки трьох чи більше дітей мають з'явитися до ТЦК протягом 60 днів. 

Такий громадянин (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною чи медичною освітою) повинні  довести право на відстрочку. І не лише факт батьківства трьох або більше неповнолітніх дітей. А й відсутність заборгованості, якщо мусять сплачувати аліменти. Навіть якщо така заборгованість буде понад три місяці з виплат одній дитині, людина втратить право на відстрочку.

ТЦК подаватимуть запити в Державний реєстр боржників та виконавчих проваджень. Реєстр відправлятиме у відповідь довідки за зразком довідки про несудимість. 

«У ТЦК навіть не будуть перевіряти, чи розлучений громадянин. Факт наявності трьох і більше дітей — уже підстава, але опісля виключно без боргів з аліментів. Далі ТЦК буде ухвалювати рішення щодо права на відстрочку. Або ж ні. Батьки знову отримають її, якщо погасять заборгованість. В іншому разі можуть бути мобілізовані», — попередили в міністерстві.