Новорічне меню 2025: які страви рекомендують готувати
У рік Змії на стіл варто ставити страви, які символізують довголіття, достаток і сімейну гармонію. Треба віддавати перевагу корисним продуктам. У меню має бути багато зелені, овочів, морепродуктів та страв із рису та локшини. Краще, щоб переважали легкі закуски.
У меню на новорічний стіл 2025 не варто додавати багато м’ясних, тяжких, жирних страв. Краще уникати надмірно гострих закусок. До мінімуму треба звести продукти з надлишком консервантів та синтетичних добавок.
Овочеві страви
У меню варто додати багато салатів. Можна приготувати класичний грецький салат.
Інгредієнти для грецького салату:
- 200 г томатів чері або 2 томати
- 1 великий огірок
- 1 солодкий перець
- ½ червоної цибулі
- 50 г оливок без кісточок
- 200 г сиру фета
- 1-2 ч. л. орегано
- 3-4 ст. л. оливкової олії
- сіль до смаку
Приготування грецького салату
Усі інгредієнти салату треба нарізати приблизно однаковими шматочками й покласти у глибоку миску. Шкірку огірка, за бажанням, можна очистити. Цибулю нарізати півкільцями.
У традиційному рецепті грецького салату використовується зелений солодкий перець, але можна замінити його червоним, помаранчевим або жовтим.
Фету нарізати кубиками й покласти в миску в останню чергу. Якщо готуєш салат порціями, то слід викласти сир зверху овочів.
Додати оливки без кісточок й посипати салат сухим орегано. Заправити усе оливковою олією. Перемішати, використовуючи дві ложки.
Важливо: салат посоли в кінці. Адже, якщо посолити відразу, овочі пустять сік. Також фета й оливки солоні, тому спершу варто спробувати салат, а потім додавати сіль.
Страви з рибою та морепродуктами
Ще однією смачною та простою закускою стануть млинці з червоною рибою.
Знадобиться:
- Борошно — 140 г
- Молоко — 500 мл
- Яйця — 3 шт.
- Червона риба (слабосолона) — 150 г
- Олія — 2 ст.л.
- Вершковий сир — 200 г
- Цукор — 1 ст.л.
- Сіль — дрібка
Приготування
У мисочці збий яйця вінчиком або міксером. Додай дрібку солі, цукор. Збий усе до однорідної маси.
Додай молоко, просіяне борошно. Заміси тісто без грудочок. Влий до тіста оливкову чи соняшникову олію. Розмішай вінчиком.
Розігрій сковорідку, змасти її олією чи вершковим маслом. Смаж млинці з обох боків по хвилині до золотавої скоринки. Готові млинці складай стопкою, промащуй вершковим маслом.
Червону рибу наріж тонкими слайсами. Млинці змасти тонким шаром вершкового сиру, виклади слайси риби. Загортай одним зі способів, якими ми ділимося нижче.
Легкі закуски
До легких закусок можна віднести сирні кульки.
Інгредієнти:
- твердий сир (чедер, гауда) — 200 г
- вершковий сир — 150 г
- волоські горіхи подрібнені — 50 г
- зелень (петрушка, кріп) — для обкочування
- паприка чи кунжут — для прикраси
- сіль — дрібка
Приготування
Твердий сир натерти на дрібній тертці. Подрібнити зелень та горіхи окремо.
У глибокій мисці змішати натертий сир із вершковим сиром, трішки посолити. Якщо маса вийшла занадто м’якою, можна її охолодити 10-15 хвилин у холодильнику.
З сирної маси сформувати невеликі кульки. Кожну кульку обкачати у вибраній посипці: подрібнених горіхах, зелені, паприці чи кунжуті.
Викласти готові кульки на тарілку та помістити на 30 хвилин в холодильник.
Основні страви
Запечена курка за рецептом Джеймі Олівера
Цим рецептом поділився відомий кухар Джеймі Олівер у себе на сайті.
Інгредієнти:
- ціла курка
- 1 кг картоплі
- 1 пучок листової петрушки (30 г)
- 1 головка часнику
- 40 г підсмажених волоських горіхів
Приготування
Спершу треба розігріти духовку до 180°C. Потім натерти курку з усіх боків оливковою олією, морською сіллю та чорним перцем. Далі обсмажити її у великій сковороді на сильному вогні, вийнявши її на тарілку, коли вона стане золотистою.
Картоплю почистити й нарізати шматочками. Налити в каструлю 700 мл води, потім додати стебла петрушки, голівку часнику (залишити 1 зубчик часнику на потім) і картоплю.
Довести до кипіння та варити протягом 15 хвилин, злегка приправити. Витягнути на деко, покласти зверху курку та поставити в духовку на 1 годину 15 хвилин або поки курка не приготується.
Почистити й дрібно нарізати відкладений зубчик часнику, дуже дрібно нарізати листя петрушки. Змішати це у мисці, додати подрібнені підсмажені горіхи, влити 3 ст. л оливкової олії та 4 ст. л. води.
Курку й картоплю викласти на тарілку, зверху полити соусом.