Гречані котлети з м'ясним фаршем: корисна страва родом з Лемківщини

05 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Смачна та поживна страва, яка не лише потішить ваших близьких, але й суттєво заощажить сімейний бюджет.

Гречаники — традиційна стародавня страва української кухні. Особливою пошаною вона користувалася саме на Лемківщині. По суті, це звичайні котлети з вареної гречки. Згідно з канонічною рецептурою вони можуть бути як пісними, так і містити м’ясний фарш. Взагалі ідея змішати м’ясо з гречкою виникла із банальної скрути.  Така суміш робила страву дешевою та ситною. Втім особливого значення додавало те, що страва виходила ще й надзвичайно смачною зберігаючи свої неповторні смакові якості, і поживні властивості. Зауважимо, що м’ясні гречаники не слід плутати з іншими стравами, які мають таку саму назву. Наприклад, на Полтавщині гречаниками називали вареники, у яких тісто було замішане на гречаному борошні. Крім того, гречаниками називають страву, що нагадує оладки чи млинці, приготовані з гречаним борошном. Інгредієнти: м’ясний фарш (підійде будь-який вид м’яса) — 500 грамів; відварна гречка — 500 грамів; цибуля — 2 штуки; яйця — 2 штуки; борошно або панірувальні сухарі — 100 грамів; олія соняшникова — 60 грамів; сіль, перець, коріандр — за смаком.
Спосіб приготування:

  • Для початку вам потрібно відварити гречану крупу та зробити м’ясний фарш.
  • Тепер наріжте цибулю дрібними кубиками та обсмажте на пательні.
  • Готову цибулю змішайте з гречкою, м’ясним фаршем, яйцями та спеціями. Яйця краще додавати потроху, щоб маса не була надто рідка. За консистенцію суміш має нагадувати звичайний фарш для котлет.
  • Сформуйте гречаники та обваляйте їх у борошні.
  • Обсмажте на пательні під закритою кришкою до рум’яної скоринки.
  • Після цього гречаники запікають у духовці протягом 10—15 хвилин. Щоб страва вийшла більш соковитою, її можна запікати із соусом — сметанним, томатним або грибним.  Через те, що у страві вже є і крупа, і м’ясо, вона не потребує додаткового гарніру.
  • Подавати гречаники можна з тушкованими або сирими овочами.