Гастротур Україною: львівський карамельний пляцок з яблучною начинкою та ніжним кремом
Галичина славиться чудовим десертом – пляцками. Якщо сказати про нього надто просто це високий цілісний пиріг з начинками, який потім ріжеться на тістечка. Зверху ще, як правило, додатково поливається глазур'ю. І хоча зараз не кожен може поїхати, приміром, до Львова, щоб спробувати цей смаколик авторитетно запевняємо - це не привід засмучуватися. Тримайте рецепт карамельного пляцку з яблуками, який увібрав у себе найпрекрасніші смаки раю – карамельні коржі, яблучне желе та смачний пудинговий крем.
Інгредієнти:
Для тіста:
Борошно – 600 г.
Масло – 120 г.
Цукор – 200 г.
Яйця – 2 штуки.
Мед – 3 ст.л.
Сода – 1 ст.л.
Оцет – 1 ст.л.
Для яблучної маси:
Яблука – 1,5 кг.
Желе лимонне – 2 упаковки.
Цукор – 2 ст.л.
Для крему
Молоко – 400 мл.
Пудинг вершковий – 1 упаковка.
Цукор – 2 ст.л.
Масло – 150 г.
Додатково:
Печиво – 4 штуки.
Білий шоколад – 4 квадратики (віконечка).
Спосіб приготування:
Коржі:
- Масло цукор та мед кладемо у досить великій каструльці.
- Помішуємо, поки всі складники не розтопляться і не об’єднаються в однорідну масу.
- Соду гасимо оцтом та, як тільки суміш добре спіниться, додаємо в каструльку з солодкою масою.
- Постійно помішуючи варимо до темно-коричневого карамельного кольору.
- Знімаємо з вогню і охолоджуємо 5 хвилин, помішуємо кожну хвилину.
- Окремо збиваємо яйця, вливаємо в карамельну масу, швидко вимішуємо, щоб яйця не згорнулися.
- Додаємо частину просіяного борошна, вимішуємо.Виливаємо тісто в решту борошна, місимо.
- Ділимо тісто на 4 частини та швидко розкачуємо на пергаменті за розміром форми (30х40).
- Працювати треба дуже швидко, бо тісто твердне і щораз тяжче буде з ним працювати.
- Випікаємо кожен корж 10-12 хвилин при 180 градусах.
- Після охолодження коржі дуже тверді – так і має бути.
Готуємо крем
- В склянці молока розводимо пудинг, добре вимішуємо, щоб не було грудочок.
- Решту молока доводимо до кипіння, всипаємо цукор та вливаємо розведений пудинг.Варимо до загустіння.
- Накриваємо пудинг харчовою плівкою так, щоб вона торкалася усієї поверхні крему. Залишаємо до охолодження.
- Масло збиваємо до пухкої білої маси, в кілька етапів додаємо охолоджений пудинг.
Яблучна маса
- Яблука чистимо та тремо на грубій тертці, перекладаємо в каструлю з товстим дном, додаємо цукор і тушкуємо під кришкою до м’якості.
- Знімаємо з вогню, висипаємо желе (порошок), добре вимішуємо, залишаємо до охолодження та легкого загустіння.
Збираємо пляцок
- Коли яблучна маса починає густіти (як густий кисіль), ділимо її навпіл та викладаємо одну половину на корж, розрівнюємо.
- Зверху кладемо другий корж, розмащуємо крем (3-4 ст.л. відкладаємо на верх пляцка), накриваємо ще одним коржем, викладаємо решту яблучної маси, накриваємо останнім коржем.
- Верх пляцка змащуємо відкладеним кремом.
- Печиво та шоколад тремо на дрібну тертку, змішуємо та посипаємо пляцок.
- Ставимо пляцок в холодне місце на 1-2 доби. Тоді коржі розм’якнуть і пляцок добре нарізатиметься.