"Відповідальні громадяни" борються за гідне життя для жителів прифронтових територій

24 травня 2024 0
Десять років тому громадська організація "Відповідальні громадяни" почала працювати на Донеччині, а зараз допомагає жителям чотирьох областей, які страждають від війни.

У 2014 році група ініціативних громадян Донецької області об’єдналася, щоб підтримати земляків, які опинилися у скрутному становищі через окупацію частини регіону та бойові дії, що постійно точилися на лінії зіткнення. Людям, які вимушено покинули рідні домівки, допомагали облаштуватись на новому місці. А тим, хто залишився на прифронтових територіях, надавали гуманітарну допомогу.

Коли в країну прийшла "велика війна", ГО "Відповідальні громадяни" не тільки продовжила свою діяльність, а й поширила географію ще на три області – Харківську, Запорізьку та Дніпропетровську. "Попри всі виклики воєнного часу ми боремось за гідне життя для людей", - говорять в організації. Цим гаслом обумовлено основні напрямки роботи. Це оперативне реагування у кризових ситуаціях, надання грошової та гуманітарної допомоги, психологічні та освітні проєкти.

Рука допомоги у потрібний час

У критичних ситуаціях, після обстрілів, коли люди поранені, розгублені, вкрай важлива вчасна підтримка. Ось лише один приклад оперативного реагування від ГО "Відповідальні громадяни". Це історія про родину, що мешкала за десять кілометрів від активних бойових дій, в селі Покровського району на Донеччині. Тетяна – медикиня швидкої допомоги, її чоловік Павло – пенсіонер, колишній співробітник ДСНС. В той роковий день подружжя працювало в огороді, коли пролунав гучний вибух.

"Чоловік почав кричати, що йому відірвало руку. Я швидко перетягла кінцівку турнікетом. Потім погукала сусідів, щоб вони відвезли чоловіка у лікарню. Кожна хвилина була на вагу золота. На щастя, він залишився в живих. Його одразу прооперували. Добре, що хоч одну руку вдалося врятувати", - розповіла Тетяна.

Про цю історію дізналася команда ГО "Відповідальні громадяни", коли проводили реєстрацію на багатоцільову грошову допомогу. Павло потребував складного лікування, а це чималі кошти, яких у родини не було. Тож коли організація отримала запит на фінансову допомогу, оперативно зреагувала та нарахувала гроші.

Фото: Реєстрація потребуючих грошової допомоги 

Загалом в рамках проєкту, що реалізується за підтримки World Vision International, понад 1,5 тисячі людей отримали грошову допомогу. Серед яких переважно вразливі категорії населення. Ті, у кого було пошкоджено житло, багатодітні родини, люди з хронічними захворюваннями тощо.

Гуманітарна допомога жителям прифронтових громад

В прифронтових населених пунктах вкрай важкі умови життя. Утім люди до останнього тримаються рідних домівок, залишаючись жити під обстрілами. Їх виживання цілком залежить від сторонньої допомоги. Тому гуманітарна підтримка – один з надважливих напрямків роботи ГО "Відповідальні громадяни".

Впродовж чотирьох місяців організація у партнерстві з World Vision International та ADH реалізовувала проєкт швидкого гуманітарного реагування для задоволення нагальних потреб домогосподарства, що постраждали від війни. Допомога надавалася родинам з дітьми, людям з інвалідністю, внутрішньо переміщеним особам у 15 прифронтових громадах Донецької, Харківської, Запорізької, Дніпропетровської областей.

Фото: Гуманітарне забезпечення жителів прифронтових громад  

Загалом понад 8,5 тисяч людей отримали продуктові та гігієнічні набори, теплі ковдри, воду, обігрівачі та печі. Окремо забезпечили меблями, технікою та опалювальними матеріалами шелтери, в яких на даний час проживає понад дві тисячи людей. «Наша команда прагнула максимально підтримати тих, хто втратив свої оселі та засоби до існування, створивши умови, де їм буде тепло та комфортно», - зауважили в організації.

Мобільні бригади на деокупованій Донеччині

У громадах, які нещодавно були звільнені, доступ мешканців до базових послуг вкрай обмежений. Цю прогалину намагаються хоча б частково виправити "Відповідальні громадяни", постійно відправляючи мобільні бригади швидкого реагування. До складу таких бригад входять соціальний працівник, психолог, педіатр та арт-терапевт. Основна увага приділяється сім’ям з дітьми. Одна з таких бригад працює у Святогірській громаді на Донеччині.

Фото: На прийомі у педіатра маленький мешканець Святогірська

Окремим напрямом роботи мобільних бригад стала серія занять з родинами, в яких є діти, щоб знизити тривожність та покращити психоемоційний стан. Для цього психологи обрали різноманітні види арт-терапії, які завжди захоплюють дітей можливістю проявити себе.

Психологічне розвантаження для дітей

Під час цієї жахливої війни більше за усіх страждають діти. Не розуміючи що відбувається, вони відчуваються страх і невизначеність. Тому "Відповідальні громадяни" відкрили у прифронтових областях Простори, дружні до дитини. На даний час таких осередків вже 27. Це гарно облаштовані приміщення, в яких з дітьми проводять ігрові та розвивальні заняття.

Фото: Ігри для малечі у Просторі, дружньому до дитини

Також команда ГО "Відповідальні громадяни" підтримує ініціативи інших громадських об’єднань, які стосуються допомоги мешканцям прифронтових територій. У травні представники Костянтинівської молодіжної ради запропонували провести родинне свято. На захід завітали як місцеві, так і переселенці з Бахмута та Часового Яру. 

Фото: Діти та дорослі розважалися на родинному святі у Костянтинівці

Нещодавно ГО "Відповідальні громадяни" розпочала новий освітній проєкт. Участь в ньому візьмуть підлітки, молодь та дорослі у чотирьох регіонах країни - в Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях. Проєкт триватиме до 30 червня 2024 року та охопить понад 16 тисяч осіб.

Перший напрям навчання - це курси англійської мови за прискореними програмами. Другий напрямок - курси перекваліфікації для дівчат та жінок від 16 до 65 років. Третій напрямок - спеціальні тренінги для підлітків, молоді та дорослих з освоєння бізнес-компетенцій та розвитку м'яких навичок.

Про діючи проєкти та про ті, що плануються, можна дізнатись на офіційних сторінках в соцмережах (зокрема, в групі у Фейсбуці) та на сайті ГО "Відповідальні громадяни".

Світлана Денисенко