У парках, скверах та лісах заборонено зціджувати березовий сік

30 березня 2021 0
Березовий сік збирають у березні-квітні. Робити це можна лише за містом, маючи спеціальний дозвіл. За зціджування продукту в парках, скверах та дендропарках передбачений штраф до 1700 гривень.

У полтавському дендропарку кілька локацій, де невідомі зціджують березовий сік. Однак у межах населеного пункту, у парках, скверах робити це заборонено. Бо така діяльність може зашкодити дереву.

"Там відповідальність, згідно з адміністративним кодексом України, накладається штраф від 340 до 1700 гривень. І з розрахунку пошкодження дерева розраховується шкода", – розповів виконувач обов’язків заступника Державної екологічної інспекції центрального округу Сергій Калініченко.

Дендропарк перебуває на балансі комунального підприємства "Декоративні культури". Однак ситуацію комунальники коментувати відмовилися.

На центральному ринку березовий продукт вже в обігу. 

– Не буду я говорити, – сказала жінка.

– А чому? Ви ж продаєте?

– Ну й що, що продаю, – відповіла продавчиня.

– А скільки коштує ваш сік?

– По п’ять гривень літр, – сказала продавчиня Світлана.

– А де збирали? – запитали кореспонденти.

– Вдома, в мене за домом дві берези стоять і з них збираю сік.

– Тобто живете за містом не в Полтаві?

– Так, в селі живу в районі. Там, де великі берези, старі. П’ять літрів за день набігає. Але вночі зараз не тече, – розповіла продавчиня.

Як повідомили в Державній екологічній інспекції, цього року штрафи на збирачів березового соку ще не накладалися. А в 2020 році зловили п'ять порушників.

Олександра Шилова, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення