Полтавці з лютого можуть лишитися без опалення, або платіжки за тепло зростуть у сім разів

25 січня 2022 0
З лютого полтавці можуть лишитися без опалення. Або вартість тепла у платіжках може зрости в сім разів. Все через те, що у "Полтаватеплоенерго" була заборгованість перед постачальником газу на суму 12 мільйонів гривень за листопад.



З 1 лютого полтавці можуть лишитися без опалення або вартість тепла у платіжках може зрости в сім разів. Однак цього підприємство "Полтаватеплоенерго" може уникнути, якщо їх підтримає область.

"Ми отримали повідомлення від НАК Нафтогазу про те, що вони, спираючись на нашу заборгованість фактично в односторонньому порядку повідомляють про те, що в односторонньому порядку будуть змінюватися умови постачання природного газу. За ціною, що всемеро перевищує ту, яка встановлена для населення", – повідомив речник "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

Самі полтавці переплачувати не готові, адже за грудень їм вже надійшли платіжки за тепло з високими цінами. Полтавка Людмила Малишева за однокімнатну квартиру має сплатити майже дві тисячі гривень і це тільки за тепло.

"Три тисячі пенсія, а дві тисячі за опалення, то який там бюджет. З чого платити, як зарплати немає. Хто знає, як ми будемо з цим жити", – розповіла полтавка Людмила Малишева.

"Платіжка на дві тисячі 600 гривень, то як Вам таке? А якби я не працювала, тому що мені вже "ого" скільки років, я не знаю, якби я платила та за, щоб жила", – відповіла полтавка Лідія Миколаївна.

– Тепло вийшло на 1695 гривень, але я Вам скажу, що для мене це ще нормально, – сказала полтавка Ніна Миколаївна.
– Чи готові ви платити у сім разів більше? – уточнили ми.
– Не бажано звичайно, бо це вдарить по бюджету. Виходить, що через це я менше куплю продуктів, – додала Ніна Миколаївна.

У "Полтаватеплоенерго" була заборгованість перед постачальником газу на суму 12 мільйонів гривень за листопад.

"Згідно з нашим контрактом дається 45 діб після місяця постачання газу для того, щоб компанія змогла зібрати кошти та розрахуватися з нами. Ці 45 діб закінчилися 15 січня, але ми дуже гнучкі у політиці, йдемо на зустріч та чекаємо на оплату до останнього. Оплата, на щастя, вчора до нас надійшла", – сказав менеджер з комунікацій ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" Віталій Матарикін.

Тому наразі компанія продовжить постачати газ. Сьогодні обласна рада долучилася до перемовин з приводу теплопостачанні на Полтавщині.

"Представникам теплокомуненерго, "Полтаватеплоенерго" слід звернутися до громад щодо виконання умов меморандуму, щоб забезпечити безперебійну роботу", – зазначив перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

Тарифи на комунальні послуги збільшаться по всій території України.

"З 1 січня підняли тарифи на водопостачання та водовідведення практично по всій території України. Вже здорожчали тарифи на розподіл газу в середньому на 15 відсотків. Також очікується подорожчання вартості газу й електроенергії навесні", – прокоментував експерт з питань ЖКГ Олег Попенко.

А відключення теплопостачання або гарячої води цього сезону на полтавців не чекатиме.