Незабаром полтавцям доведеться показувати COVID-сертифікати у кафе та кінотеатрах

18 листопада 2021 0
В Україні планують посилити обмеження адаптивного карантину. Сертифікати про вакцинацію хочуть зробити обов’язковими для роботи торговельних центрів, закладів громадського харчування у жовтій та помаранчевій карантинній зоні.



Незабаром полтавцям потрібно буде представляти сертифікати про повну вакцинацію у жовтій та помаранчевій карантинній зоні. Це стосується закладів харчування, кінотеатрів та торговельних центрів та інших громадських місць.

"Це планує Міністерство охорони здоров’я посилити, виступ міністра опрацьовується. Власники зобов’язані будуть запускати в торговельні центри, заклади громадського харчування обов’язково з сертифікатами. Давайте документ дочекаємося, воно ще в розробці", – розповів директор Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Нині сертифікати про повну вакцинацію обов'язкові для роботи та відвідування ресторанів, кінотеатрів чи спортзалів у червоній зоні. А також документ перевіряють при виїзді з області на громадському транспорті.

Наразі Полтавщина перебуває у помаранчевій карантинній зоні. Полтавці мають перебувати в масках у громадських місцях, а також дотримуватися соціальної дистанції.

У закладах громадського харчування працівники запевняють, що вже вакциновані. Однак перевіряти COVID-сертифікати у відвідувачів готові не всі.

"Ми ставити питання будемо, однак якщо я б до прикладу прийшов до закладу з сертифікатом і у мене одразу запитали на вході про його наявність, я б сказав, що є, але це ненормально, це моя особиста справа, є він чи немає",розповів працівник закладу.

"Я за те, щоб перевіряти. Якщо червона зона, дотримуватися всіх заходів. Жовту вважаю, не обов’язково. А помаранчева та червона – так", – додала працівниця закладу Катерина.

"Мені здається це повинна бути людина, яка буде цим займатися. Можливо, навіть спеціальна служба. Але мені здається, що працівники закладу не можуть у людей питати сертифікати", – зазначив працівник закладу Геннадій Дмитрович.

У кінотеатрах ситуаціях схожа.

"Обов’язково маска, покупка квитків у масці, наповненість залу приблизно на 60 відсотків.

Коли буде червона зона, то звісно ми будемо пропускати з сертифікатами", –
розказала працівниця кінотеатру Каріна Вальчук.

У полтавців думка щодо перевірки COVID-сертифікатів різниться, адже вакциновані не всі.

"Чудова ідея. Вакцинуватися потрібно всім. Ми вакцинувалися всією родиною", – сказала полтавка Оксана Саричева.

– Я боюся трішки, щоб мене вакцинували, – зазначив полтавець Іван Оріхівський.
– Тобто ви готові не ходити нікуди? – запитали ми.
Так, у мене є друзі і я можу вийти погуляти на районі, – відповів полтавець Іван Оріхівський.

"Я б не хотів вакцинуватися, щоб піти кудись. Це якось примусово виглядає. Не хочеться, щоб так було", – додав полтавець Омелян Щурдунець.

А який це дасть ефект? – зазначив полтавець Сергій.
А вас би це примусило вакцинуватися? – запитали ми.
А я вакцинований. І у мене все добре, – відповів полтавець Сергій.

"І правильно будуть робити. Треба ж, щоб всі були вакцинованими. Якщо буде 80 відсотків вакцинованих, у нас ця біда піде", – розказала полтавка Любов Іванівна.

"Я не вакцинувалася і не можу нічого показати. Я ще не робила вакцину. Мені можна тільки Пфайзер, а тут я не хочу робити, бо він не годиться. Я сиджу вдома, я пішла за газ заплатила і знову вдома сиджу. Куди мене не пустять? Я і так нікуди не ходжу", – розповіла полтавка Анна Михайлівна.

"Я за те, щоб було як в Європі. Щоб проходили тести й перевіряли чи є антиген і давали сертифікат без вакцинації", – зауважила полтавка Ксенія Леонова.

"Я точно не готова вакцинуватися заради того, щоб ходити по закладах", – розповіла полтавка Карина Васильченко.

Такі дії закликають вакцинуватися більшість українців, говорить медичний юрист.

"Держава у нас створює умови, що вакцинація повинна бути нормою. Не обов’язково це повинна бути червона зона, жовта або помаранчева. Можемо бути в зеленій зоні, до цього звикнемо, що у зеленій зоні навіть будуть просити нас показати сертифікат", – прокоментував медичний юрист Олександр Гришаков.

А з 8 листопада в Україні обов'язково від коронавірусу мають бути вакцинованими працівники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та закладів освіти.