За їзду у нетверезому стані у керманичів хочуть назавжди забирати водійські права

02 лютого 2022 0
У водіїв, які сіли за кермо напідпитку хочуть забирати водійське посвідчення довічно. Відповідний законопроєкт зареєстрували депутати Верховної Ради. Все через збільшення кількості аварій за участі керманичів у стані алкогольного сп'яніння.






За керування автомобілем у нетверезому стані у водіїв хочуть назавжди забирати посвідчення. Все через те, що кількість аварій з керманичами напідпитку щороку збільшується.

"У 2021 році сталося 165 ДТП за участі нетверезих водіїв з яких 47 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими. Загинуло п’ять осіб та 55 травмованих", – повідомила речниця патрульної поліції Полтавщини Наталія Костильова.

За 2021 рік правоохоронці склали 1506 протоколів на водіїв, які сіли за кермо напідпитку. У 2020 році ця кількість була більшою.

Лише за січень цього року в Україні вже зафіксували понад шість з половиною тисяч порушень за керування у стані алкогольного сп'яніння.

"Потрібно штрафувати й автівки забирати, бо це дуже небезпечно".

"Що з ними робити? Якщо вже піймали напідпитку, то достатньо забрати в нього права".

"Повне позбавлення прав на керування авто".

"Карати потрібно їх поповній, я теж водій, але не дозволяю собі".

"Що робити з водіями напідпитку? Забирати посвідчення водія".

Народні депутати вважають, що цей законопроєкт зробить керманичів більш відповідальними та зменшить кількість аварій на дорогах України.

"Суть законопроєкту полягає в тому, що це є обов’язок проходити тест на алкоголь, якщо відбулося ДТП. Але мені здається, що це винятково ДТП з тяжкими наслідками. Я думаю, що не будуть виконуватися ці санкції. Якщо навіть вони більш точно будуть прописані у нашому законодавстві", – наголосила народна депутатка України Ніна Южаніна.

Щоб водії дійсно дотримувалися правил дорожнього руху автоадвокат вважає, що слід посилити контроль.

"Законопроєкт наразі більш ніж актуальний в Україні. Оскільки у нас безліч водіїв керують авто у стані наркотичного або алкогольного сп’яніння. Окрім того, у нас безліч ДТП, які трапляються через це, з травмами або зі смертю людей. Потрібно ввести більш жорстку відповідальність з реальним механізмом відстежування і накладення відповідних санкцій", – запевнив автоадвокат Денис Конюшко.

Наразі штраф за водіння у нетверезому стані в Україні складає 17 тисяч гривень. А якщо керманич вдруге сідає за кермо на підпитку суд позбавляє його водійських прав на три роки та штрафує на 34 тисячі гривень.