На Центральному ринку у Полтаві продають полуницю з нітратами

07 травня 2021 0
У Полтаві стартував сезон ранньої полуниці. Найменша ціна на ринку за кілограм 140 гривень, найдорожча 180. Лабораторний аналіз показав, що в ягоді є нітрати, але показник невисокий.


На Центральному ринку почали продавати ранню полуницю. Продавці кажуть, що ягода з Херсону, але люди купувати її не поспішають, бояться нітратів, ще й ціна кусається. Максимальний цінник на ринку за кілограм полуниці – 180 гривень.

"Жахлива. Я вже бачила дешевше, у вас дорого. У мене пенсії не вистачить. Вона в середині ще не смачна", – поскаржилася полтавка Людмила.

"Я думаю, що ціна актуальна, бо ще повністю в доступі немає полуниці. Я ще не буду купувати ягоду, я думаю, що там дуже багато хімії, почекаю", – сказала полтавка Анастасія Похідняк.

"Я думаю, що найбезпечніше це те, що ви виростили самостійно, на своєму городі, й ви знаєте чим її удобрювали. А стосовно користі, то під сумнів, бо ранні сорти насичують стимуляторами", – додала полтавка Ірина Свириденко.

На прохання кореспондентів показати лабораторний висновок, що підтверджує безпечність ягоди, продавці розводять руками, бо документа не мають.

"В лабораторію взяли, але ще не зробили. З Херсону це тільки перша полуниця, тому й ціна така. За користь не скажу, але ми куштуємо, в мене в сестри алергія, то на цю полуницю алергії немає. В неї на всі нітрати алергія, а на цю ягоду ні", – сказала продавчиня Олена.

"У мене з собою її немає зараз, до нас ще лабораторія не приходила. Це Херсонська полуниця, свіжа. Чим гірша якість, тим вона дешевше буде. По сто гривень може бути гнила полуниця просто. Я своїм дітям давала, то все нормально", – розповіла продавчиня Гульнара Усаєва.

З 2015 року, за нормами ДСТУ, лабораторія не перевіряє полуницю на вміст нітратів, а оцінює лише за зовнішнім виглядом. Тож кореспонденти віднесли ягоди з ринку на лабораторний аналіз.

"Провівши дослідження наданої проби ми встановили, що нітрати в ягоді є, і становлять 28,9 міліграма на кілограм, цей показник не дуже високий", – сказала завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Тамара Матвієнко.

Тож купувати ранню полуницю чи ні – справа кожного. Але від надмірного вживання їжі з нітратами може бути запаморочення, блювота та втрата свідомості.